szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakdogát írtok és úgy érzitek, vészesen közeleg a leadási határidő? Adunk néhány életmentő tippet az utolsó időszakra, valamint azt is megnéztük, a legnépszerűbb egyetemeken pontosan mikorra esik a sokak által rettegett határidő.

Amihez mindig érdemes visszanyúlni

Tartalomjegyzék - főleg, ha elakadtok, érdemes megnézni a dolgozatotok felépítését, vázát, hogy honnan hová szeretnétek eljutni. Sokat segíthet, ha látjátok a dolgozatotokat teljes egészében. Honnan hiányzik még a leginkább szöveg, milyen összefüggés lehet két fejezet között?

Egy kis szünet

Néha többet árt, mint használ, ha csak napokig szenvedtek a gépeléssel. Lépjetek hátrébb, tartsatok szünetet és utána újult erővel, akár újabb felvetésekkel gazdagíthatjátok a dolgozatotokat.

Hipotézis?

Minden dolgozat elengedhetetlen része, ne feledjétek az összegzésben sem tisztázni, melyik felvetésetek jött be, és melyik nem - ezt mindet jól alátámasztani a dolgozatotok tartalmával.

Szakirodalom

Ajánlott újra átnézni mindent a legvégén is, így a hibákat még jobban kiszűrhetitek, vagy értékes dolgokat vehettek észre. Korábban ajánlottuk már egy olyan oldalt, amellyel duplán ellenőrizhetitek az idézett részeket.

Kalkuláljatok a köttetéssel is

Nem szabad elfelejteni, hogy nem csupán a dolgozat megírásával kell elkészülnötök a határidőig, ugyanis a köttetés is igénybevehet akár több napot is. Ha mégis versenyt futnátok az idővel, érdemes olyan nyomdát keresni, ahol akár rögtön elkészítik a dolgozatot.

Mikor?

Márciustól egészen májusig sűrűsödnek a szakdolgozati leadási határidők egyetemenként és karonként. Ugyanis egy egyetemen belül is számos dátumról lehet szó, általában karonként határozzák meg ezeket. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán például 2020. március 2. a határidő, míg a TÓK-on 2020 április 20. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulóknak 2020. április 24-éig kell leadniuk a dolgozatokat, míg az Egészségügyi Karon végzősöknek korábban, 2020. április 15-éig.

A Szegedi Tudományegyetemen vannak olyan diákok, akiknek már március 10-én le kell adniuk a dolgozataikat, ők a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói, a Természettudományi és Informatikai Kar végzőseinek azonban csak 2020. május 16-ig kell leadniuk a diplomamunkájukat.

Milyen ösztöndíjakra pályázhattok? Itt az összes lehetőséget megismerhetitek

Egyetemisták vagytok, de nem igazán ismeritek az ösztöndíjakat és nem tudjátok, melyikre pályázhatnátok? Ajánlunk egy szuper keresőt, amellyel időről időre követhetitek, milyen ösztöndíjak közül válogathattok.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!