szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vizsgaidőszak után általában sok egyetemista dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. Ez azonban nem csak a tanulmányaitokra lehet hatással, hanem befolyásolja a társadalombiztosítási jogállásotokat is. Mutatjuk a szabályokat.

A társadalombiztosítás jelenleg hatályos alapjogszabálya értelmében a magyar állampolgársággal rendelkező egyetemi hallgató akkor jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ha a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatja a tanulmányait - idézi a törvényt az Adózóna.

Ez alapján – kizárásos alapon – nem illeti meg az egészségügyi szolgáltatás azt, aki

  • nem folytatja, tehát szünetelteti a tanulmányait (passzív státuszba kerül),
  • nem nappali rendszerű képzésben, hanem esti vagy levelező tagozaton tanul tovább, illetve
  • külföldi egyetemen, nem a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézményben folytatja a tanulmányait.

TB-járulékot kell fizetnek, de mikortól?

Fontos részlet, hogy a TB-jogosultságotok nem egy időben szűnik meg a jogviszonyotok megszűnésével, módosításával vagy szüneteltetésével.

Az egészségügyi szolgáltatásra az azt megalapozó jogviszony megszűnését követő 45 napig vagytok jogosultak. Ez azt jelenti, hogy ha az első félévre bejelntkeztetek, március 31-ét követő 45 napig, azaz május 15-éig mindenképpen jogosultak lesztek egészségügyi szolgáltatásra. Ha azonban más jogviszony révén nem szereztek újabb jogosultságot (nem dolgoztok, nem vállalkoztok), május 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnetek, aminek összege napi 257, havi 7710 forint.

Mást is érinthet

Nagyon fontos, hogy a hallgatói jogviszonyotok megváltozása adott esetben nem csak az egészségügyi szolgáltatást érinti, erről elolvashattok mindent az Adózóna oldalán.

Határidő közeleg: március 31-ig kell érvényesíteni a diákigazolványotokat

Hamarosan lejár a felsőoktatási diákigazolványotokon az érvényes matrica. Még nagyjából egy hónapotok van érvényesíteni az újat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.