szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tüntetők többsége már elhagyta a Hongkongi Műszaki Egyetemet, az ott maradóknak már alig van élelme és ivóvíze. A helyzetet a demonstrálók reménytelennek érzik - a rendőrség azokat is letartóztatja, akik megadják magukat - írja a Guardian.

Kedd este tizenegyig majdnem nyolcszáz tüntető hagyta el a Hongkongi Műszaki Egyetemet, már csak 30-50 közé tehető az épületben lévők száma, a vasárnap óta tartó akciót pedig egy tucatnyi embernél kevesebben szeretnék folytatni - írja a Guardian.

A rohamrendőrség az utóbbi napokban könnygázt, gumilövedéket és vízágyút is bevetett a menekülni próbáló tüntetők ellen, és arra szólították fel őket, békésen adják meg magukat. Hatszázan ezt meg is tették, háromszáz főt - a nagykorúakat - letartóztattak, a gyerekeket pedig további vizsgálatnak vethetik alá. Körülbelül tíz tüntetőt szökés közben fogtak el, majdnem háromszázat pedig sérüléseik miatt kórházba szállítottak.

Egy szociális munkás szerint az épületben lévők reménytelennek érzik a helyzetüket. Az egyetem előtt többen várnak, akik attól félnek, a rendőrség megrohamozza a campust, és remélik, hogy a jelenlétükben jobban bánnak majd a tüntetőkkel.

Az elmúlt három napban tízezrek mentek az utcára Hongkongban, több összecsapás volt rendőrök és a tüntetők között, 1100 embert tartóztattak le. A szülők és a tüntetők azt követelik, hogy letartóztatás nélkül engedjék haza az egyetemen lévőket. Hongkong kormányzója, Carrie Lam szerint megegyeztek a rendőrökkel, hogy békésen fogják megoldani a helyzetet.

Az azóta visszavont, Kínával kötendő kiadatási egyezményről szóló javaslat miatt kezdődött tüntetések hatodik hónapja tartanak a városban, a demonstrálók akciói és az összecsapások miatt az iskolákban is tanítási szünetet rendeltek el. A tüntetők többek között a tüntetők szabadon engedését, a rendőrségi akciók független kivizsgálását és demokratikus választásokat követelnek.

Bevették a műszaki egyetemet a hongkongi tüntetők: erős képek

Tovább folytatódtak a tüntetések a Hongkongi Műszaki Egyetem kampuszán - már két napja tart a rendőrök és tüntetők közötti patthelyzet. Rengeteg kép készült az eddigi legsúlyosabb összecsapások alatt, most ezekből láthattok egy összeállítást.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.