szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A műfaj növekvő népszerűségét kihasználva egyre több külföldi egyetem indít az online videójátékok világára épülő esport szakot. A kritikusok túl specializáltnak tartják a képzést - írja riportjában az AP.

Egyre több külföldi egyetem indít esport szakot: a képzés amerikai, brit, szingapúri és kínai intézmények palettáján is megjelent. Bár a bevezető órán egy videójátékot próbáltak ki a diákok, a képzés során az online "űzött" sportok marketingjéről, menedzsmentjéről  például az egyre nagyobb méretű és léptékű versenyek szervezéséről tanulnak - írja riportjában az AP, amelyet az Index szúrt ki.

Esport szakot indított többek között a brit Chichester University és a University of Staffordshire, a virginiai Shenandoah University, a massachusettsi Becker College és az Ohio State University. A riport szerint az esport iparág üzleti értéke az idei évben már 1,1 milliárd dollár (337 millárd 700 millió forint) lesz, a videójátékozók és rajongók száma pedig 454 millió.

Van ugyanakkor, aki szkeptikus az új képzéssel kapcsolatban, különösen, hogy a brit és amerikai oktatásért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a diákoknak és a szülőknek. Joni Finney, a Pennsylvaniai Egyetemen működő, felsőoktatást kutató intézet igazgatója szerint néhány képzés túl specializált tudást ad, az egyetemek egy része pedig a jelentkezők számának visszaesését akarja ellensúlyozni jól hangzó szakok indításával. Szerinte az intézményeken múlik, hogy képesek-e kiállni és azt mondani, hogy egy üzleti diplomával el lehet helyezkedni ilyen munkakörökben is.

Pályakezdőknek: ezek a munkakörök néhány éve még nem léteztek

Melyek azok a szakmák, amelyek az elmúlt öt évben jelentek meg Magyarországon? Az új - és sokszor nehezen értelmezhető - pozíciók közül mutatott be néhányat a Pénzcentrum.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.