szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen szabályokat kell betartaniuk azoknak a felvételizőknek, akik szeptembertől állami ösztöndíjasként szeretnének egyetemen, főiskolán tanulni?

Az állami ösztöndíjas képzésen tanulóknak vállalniuk kell, hogy képzési idő másfélszeresén belül megszerzik az oklevelet, az azt követő húsz éven belül pedig hazai munkaviszonyt tartanak fenn legalább annyi ideig, ameddig állami ösztöndíjas hallgatóként tanultak egyetemen-főiskolán.

A hallgatóknak az igénybe vett állami ösztöndíj összegének felét vissza kell fizetniük, ha nem szereznek oklevelet a határidőn belül.

Emellett pedig az állami ösztöndíj teljes összegét vissza kell fizetniük, ha az oklevél megszerzését követő húsz éven belül nem tartanak fenn hazai munkaviszonyt az állami ösztöndíjas tanulmányokkal megegyező időtartamban.

A visszafizetési kötelezettséget azonban ki lehet váltani hazai munkaviszonnyal, erről bővebb információt az Oktatási Hivatal oldalán találtok.

Félbehagytátok az egyetemet? Figyelem, változnak a visszafizetés szabályai

Változnak az egyetemet állami ösztöndíjasként megkezdő, de a képzést félbehagyó hallgatókra vonatkozó szabályok: a jövőben nem kell kérelmet benyújtaniuk ahhoz, hogy a képzési költség felének visszafizetését hazai munkaviszonnyal „válthassák ki".

Minden, amit az állami ösztöndíjas félévekről és a visszafizetésről tudni kell

Mi történik, ha otthagyjátok az egyetemet? Mikor és mennyit kell visszafizetni? Most minden kérdésre válaszolunk az állami ösztöndíjas félévekről.