szerző:
Eduline

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) hét egyetemet, főiskolát és karaikat akkreditálta újabb ötéves periódusra, 2016. december 31-ig; több intézménynek ugyanakkor még vannak teendői a minősítés hatályának megerősítéséhez.

Akkreditációt kapott a Gábor Dénes Főiskola, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, a Károly Róbert Főiskola (két kar), a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete (MPANNI), a Nyíregyházi Főiskola (öt kar), az Óbudai Egyetem (öt kar) és Szegedi Tudományegyetem (tizenkét kar, ebből egy három évre).
   
Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola esetében a MAB a belső minőségbiztosítás és a kutatási tevékenység javítására cselekvési terv készítését kéri az intézménytől, és a végrehajtást 2012 végéig megvizsgálja. Ennek eredményétől függően az akkreditáció ötéves hatályát megerősítheti vagy az akkreditációt megvonhatja.
   
Az MPANNI esetében a MAB 2013 őszén megvizsgálja a belső minőségbiztosítás hiányosságainak pótlását, a szervezeti változásokról és a minőségügyi felmérések eredményeinek visszacsatolásáról rektori tájékoztatást kér - írták. Milyen új szakokat indítottak az egyetemek és főiskolák szeptemberben? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

A Szegedi Tudományegyetem főépülete. A fogorvosi kart 2014-ig akkreditálta a MAB
©

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara esetében a személyi feltételek, valamint az egyes képzések ("a részben törvényellenesen folyó" jogászképzés Kecskeméten, valamint az idegen nyelvi jogi szakértői képzések kreditbeszámítási ellentmondásai) és a doktori fokozatszerzési eljárások egyes elemeit illetően kifogásoltak orvoslását a MAB 2012. július 30-ig megvizsgálja, és az eredmény függvényében az akkreditáció ötéves hatályát megerősítheti vagy az akkreditációt megvonhatja - jelezték.
   
A Szegedi Tudományegyetem Fogorvos-tudományi Karát a MAB a személyi és az infrastrukturális feltételek további fejlesztéseket igénylő hiányosságai miatt csak három évre, 2014. december 31-ig akkreditálta.
   
A szakindítási beadványok közül tíz alapszak és húsz mesterszak indításának adtak zöld utat, két alapszak és tizenegy mesterszak indítását pedig nem támogatták. Monitorvizsgálat keretében a MAB három szak működését rendben találta, három szak esetében viszont megvonta az akkreditációt - írták.

MTI