szerző:
Eduline

Három és fél évvel az egyetem elvégzése után még mindig nincs állása a diplomás pályakezdők több mint 25 százalékának.

A brit felsőoktatási statisztikai hivatal adatai szerint azok közül, akik 2007-ben végeztek egyetemen vagy főiskolán, 115 ezren még mindig munkanélküliek, vagy csupán részmunkaidőben dolgoznak – írja a Daily Mail. A helyzet az elmúlt évtizedben tovább romlott: a korábbi felmérések szerint a 2003-ban végzettek csupán 2,3, míg a 2006-ban diplomát szerzők 2,6 százaléka nem talált állást három és fél éven belül.

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint azok, akik valamelyik jó nevű, elismert egyetemen végeztek, könnyebben el tudtak helyezkedni, mint akik gyengébb intézményben szereztek diplomát. A megkérdezett hallgatók ötöde egyébként úgy gondolja, hogy az egyetem nem készítette fel megfelelően az elhelyezkedésre.

Sorban állás - a diplomások is nehezen találnak állást
©

Mennyit ér a diploma?

Miután a tandíjakat jövőre 3290 fontról 9000 fontra, vagyis több mint 2 millió 800 ezer forintra emelik, felmerül a kérdés, érdemes-e egyáltalán a brit diákoknak diplomát szerezniük, ha ennyire nehéz elhelyezkedni. Ráadásul egy másik, szintén a napokban megjelent tanulmány szerint minden ötödik diplomás kevesebbet keres azoknál, akik érettségi után nem tanultak tovább. Mennyit lehet keresni diploma nélkül? A legjobbban fizetett szakmáról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Liam Burns, az országos diákszövetség elnöke úgy véli, a kormány egy egész generációt akar ellehetetleníteni. „A növekvő munkanélküliség miatt nehéz idők járnak most a huszonévesekre, függetlenül attól, milyen iskolai végzettséggel rendelkeznek” – mondja Burns, aki szerint aggasztó, hogy a friss diplomások állás híján az egyetemi évek alatt felvett diákhitelt sem tudják visszafizetni.

eduline