szerző:
Eduline

Minden tizedik brit egyetemista elégedetlen az oktatás színvonalával egy friss felmérés szerint. A diákoknak az oktatók munkája mellett az értékelési rendszerrel és a támogatásokkal is problémáik vannak – a több ezer fontos tandíjért cserébe pedig használhatóbb tudást várnak.

A kutatók összesen 250 ezer hallgatót kérdeztek meg arról, elégedettek-e az egyetemi képzéssel – az eredmény meglepte a felsőoktatási intézmények vezetőit, minden tizedik diák ugyanis úgy gondolja, az előadások és a szemináriumok színvonala nem megfelelő. A The Telegraph információi szerint a legelégedetlenebbek az egyik ravensbourne-i, elsősorban dizájnra és kommunikációra specializálódott egyetem hallgatói.

A legjobb eredményt Nagy-Britanniában a brightoni és a sussexi orvosi egyetem érte el 95 százalékos elégedettségi rátával, a Cambridge pedig megelőzte az Oxfordot. Az eredményeket egyébként furcsa időpontban, a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt egy nappal hozták nyilvánosságra.

Az oxfordi kampusz. Idén először a Cambridge ért el jobb eredményt

„Vannak olyan területek – ilyen például a tanári visszajelzés –, amelyen sok egyetemnek javítania kell” – nyilatkozta a lapnak David Willetts, felsőoktatásért felelős tárcavezető. A politikus nem véletlenül emelte ki a tanár-diák viszonyt, a hallgatók többsége ugyanis ezt a területet tartja a leggyengébb pontnak.

„A diákok elégedettségi rátája lassú emelkedést mutat. Félő azonban, hogy a felsőoktatást érintő megszorítások miatt az oktatók még jobban le lesznek terhelve, márpedig a hallgatók és családjuk a magas tandíjért cserébe minőségi oktatást várnak. Ha azt akarjuk, hogy a diákok elégedettek legyenek, meg kell adni az ehhez szükséges forrásokat az egyetemi tanároknak” – mondta Sally Hunt, az egyik brit diákszervezet vezetője. Milyen tandíjra számíthatnak a következő tanévtől brit egyetemisták? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az éves felmérést 2005 óta szervezik meg, a kutatók több mint háromszáz egyetem és főiskola hallgatóinak véleményét kérik ki. Idén a megkérdezettek 83 százaléka volt elégedett a felsőoktatás színvonalával, míg kilenc százalékuk kifejezetten elégedetlen a tanárok munkájával.

eduline