szerző:
Eduline

Eddig sem volt olcsó, egy év múlva pedig még többe kerül majd a diploma Nagy-Britanniában: egyes felsőoktatási intézményekben a tandíj az évi 9000 fontot is elérheti. A legtöbb hallgató diákhitelből fedezi majd a tanulás költségeit, így sokan 50 ezer font adóssággal kezdenek neki az álláskeresésnek.

A 17 éves Amy Brandhorst jövőre felvételizik az egyetemre, így ő már magasabb tandíjat fog fizetni, mint azok, akik idén kezdik meg a tanulmányaikat. „Mire lediplomázom, komoly tartozást halmozok fel. Nem igazság, hogy a bátyámnak, aki jelenleg a bristoli egyetemen tanul, harmadannyi adósságot kell majd törlesztenie, mint nekem” – panaszkodott a középiskolás a Daily Mailnek.

A szakértők szerint a következő években a tandíj összege is fontos szempont lesz az egyetem kiválasztásakor. Philippa Gee, egy Church Stretton-i független tanácsadócég vezetője szerint a fiatalok ezentúl alaposan megfontolják majd, hogy egyáltalán jelentkezzenek-e egyetemre, vagy például az otthonukhoz közelebbi iskolát válasszanak-e, megspórolva így a kollégiumi költségeket. Az elitegyetemek rektorai is többször tiltakoztak a tandíjemelés ellen - összefoglalónkat itt olvashatod el.
A 2010-es londoni diáktüntetés a tandíjemelés ellen

Borsosak a tandíjak


A brit felsőoktatási intézmények egyharmada továbbra is 9000 fontnál alacsonyabb tandíjat kér a hallgatóktól, tízből hat egyetem azonban kihasználja a lehetőséget, és a felsőoktatási jogszabályokban engedélyezett legmagasabb, 9000 fontos tandíjat szed majd. Úgy tűnik, Walesben a legdrágább tanulni: tízből nyolc intézmény drasztikus mértékben emelte a költségtérítés összegét.

Az átlagos tandíj 8393 font lesz – ha figyelembe veszzük az ösztöndíjakat és a támogatásokat, az átlag még mindig 7793 font. A jelenlegi tervek szerint a skót egyetemeken a skót diákoknak továbbra sem kell tandíjat fizetniük, de az angoloktól és walesiektől 9000 fontot kérnek el évente.

A hallgatók kénytelenek lesznek dolgozni mind a szorgalmi időszakban, mind a szünetekben. Philippa Gee szerint több hallgatót látunk majd a pult mögött italt tölteni, mint előtte iszogatni. Emellett különféle alapítványok is segítik a diákok egy részét, de a legbiztosabb módszer az, ha a szülők és nagyszülők időben elkezdenek spórolni a gyerek felsőfokú tanulmányaira. Tandíj vagy diplomaadó? Ahol több tízmillióba kerül a diploma - összefoglalónkat itt olvashatod el.

A tandíjemeléssel párhuzamosan új diákhiteltrendszert hoztak létre Nagy-Britanniában: havonta kisebb összegekben kell majd visszafizetni a kölcsönt, mint eddig. A hitel a tandíj mellett az otthonuktól távol tanuló diákok lakhatási költségeit is fedezi, a vidékiek évi 5500, míg a londoni egyetemisták 7675 font lakhatási kölcsönt vehetnek fel. A diákhitel törlesztését csak akkor kell elkezdeni, ha a hallgató lediplomázott, és keresete meghaladja az évi 21000 fontot.

eduline