szerző:
Eduline

Eddig 23.854 Bursa Hungarica ösztöndíjas részére utalta ki a Wekerle Sándor Alapkezelő összesen 464.591.500 forint értékben második féléves juttatását.

 A Wekerle Sándor Alapkezelő azon támogatottak önkormányzati ösztöndíját utalta el eddig a felsőoktatási intézményeknek, akiknek jogosultságát az intézmények visszaigazolták, illetve akik esetében a települési és megyei önkormányzati ösztöndíjrész fedezete az alapkezelő számlájára az utalást megelőző értéknapig beérkezett. 

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2011-es fordulójában 44.349-en pályáztak a juttatásra, és 38.957-en kaptak támogatást a települési önkormányzatoktól, közülük 7.447-en kapott kiegészítő támogatást a megyei önkormányzatoktól.
   
A települési támogatás egyhavi átlagos összege a 2011-es fordulóban 3.586 forint, a megyei támogatás átlagos egyhavi összege pedig 1.367 forint volt. A csatlakozott 19 megyei önkormányzat közül négy - Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata, Pest Megye Önkormányzata és Nógrád Megye Önkormányzata - a 2011-es pályázati fordulóban nem tudott megyei kiegészítő támogatást adni a települések által támogatott pályázóknak.
   
Az átutalásra megadott határidőig, 2011. január 31-ig 537 települési és 4 megyei önkormányzat (Baranya Megye Önkormányzata, Heves Megye Önkormányzata, Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata, Pest Megye Önkormányzata) nem utalta át a 2011-es fordulóban támogatott "A", illetve a korábbi fordulóban támogatott "B" típusú pályázók 2010-2011-es tanév 2. félévében esedékes önkormányzati ösztöndíjrészét a Wekerle Sándor Alapkezelőnek. Ezen települési és megyei önkormányzatok támogatottjai részére a folyósítás addig nem történhet meg, amíg az önkormányzati ösztöndíjak fedezete nem érkezik be a Wekerle Sándor Alapkezelő Bursa célszámlájára. A tartozó települési és megyei önkormányzatokat az alapkezelő felszólította a tartozás rendezésére.
   
A további intézményi visszaigazolások bejegyzését, valamint a beérkező fedezetek jóváírását követően az alapkezelő folytatja az önkormányzati ösztöndíjak utalását a felsőoktatási intézményeknek, amelyek folyósítják azokat az ösztöndíjasok részére.
   
Mint írták: a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. A diákok a települési önkormányzatoknál pályázhatnak támogatásra. A települési önkormányzat által támogatásban részesített pályázóknak a megyei önkormányzat kiegészítő támogatást adhat. A beérkezett települési és megyei ösztöndíjakat a Wekerle Sándor Alapkezelő utalja tovább a folyósító felsőoktatási intézményeknek, ahonnan az önkormányzati ösztöndíjakat a felsőoktatási intézményi ösztöndíjrésszel kiegészítve utalják tovább a támogatottaknak.

MTI