szerző:
Eduline

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt kéri, hogy a magyar felelős szervek támogassák: a politikai okokból fehérorosz felsőoktatási intézményekből kirúgott és hazájuk elhagyására kényszerülő diákok magyarországi egyetemeken folytathassák tanulmányaikat.

Stágel Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezetének elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: azt kérik a Magyar Rektori Konferenciától, hogy az érintett diákok magyar felsőoktatási intézményekben tanulhassanak a jövőben, s azokat a fiatalokat, akik menedékstátuszt kérnek, lehetőség szerint egyetemi kollégiumokban helyezzék el.
   
A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő felidézte a tavaly decemberi fehéroroszországi választásokat, amelyek a nemzetközi megfigyelők véleménye alapján több szempontból sem feleltek meg a demokratikus követelményeknek. "A békés tüntetőkre a kommunista rezsim karhatalmistái kíméletlenül rátámadtak, ártatlan emberek százait börtönözték be és verték meg, hang- és fénygránátokat dobtak a békés tüntetők közé" - emlékeztetett Stágel Bence arra, hogy a demokratikus ellenzék már a választások végleges eredményének kihirdetése előtt tömegdemonstrációt tartott a minszki Függetlenség téren, tiltakozásul a választás lebonyolításának szabálytalanságai és az ellenzék mozgásterének csorbítása miatt.

Tüntetés Fehéroroszországban: hallgatók százait rúgtak ki politikai okok miatt
©

Mint mondta, hallgatók százait rúgták ki az egyetemekről, akadályozták meg vizsgáikat ellenzéki szerepvállalásuk miatt; az elbocsátott hallgatók nagy részét besorozzák, és nem fejezhetik be tanulmányaikat, ezért végső elkeseredésükben sokan a hazájukat elhagyni kényszerülnek.
   
Stágel Bence tájékoztatása szerint a fehérorosz kereszténydemokraták ifjúsági tagozata levélben kérte őket, hogy segítsenek üzenetüket továbbítani a szabad világ felé. Azt szeretnék elérni, hogy minden demokratikus országban, így különösen az Európai Unió tagállamaiban nagy figyelem övezze Európa utolsó kommunista diktatúrájának kegyetlenségeit a demokratikus ellenzékkel szemben - fogalmazott Stágel Bence.
   
Törcsi Péter, az IKSZ alelnöke - miután felolvasta a fehérorosz fiatalok levelét -, kijelentette: határozottan kiállnak a fehérorosz ellenzéki kereszténydemokraták mellett, hiszen Európában közösen képviselik az emberi jogok, a szabadság és az erőszakmentesség érvényesülését.
   
Mivel Magyarország tölti be 2011 első félévében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ezért különösen nagy hazánk felelőssége, hogy az emberi jogok elnyomására felhívja a demokratikus közösség figyelmét - fűzte hozzá, párhuzamot vonva az 1956 utáni magyarországi megtorlásokkal.

MTI