szerző:
Eduline

Csőtörés miatt ideiglenesen bezárt a szeptemberben átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont kedden.

Az MTI tudósítója a helyszínen úgy értesült, hogy - egy fűtéscső csatlakozójának meghibásodása miatt - az épület második emeletén mintegy húsz négyzetméteren elázott az álmennyezet, a szőnyeg és több bútor. Az ingatlant kiürítették, jelenleg takarítanak, és tart a helyreállítás.
   
Fischerné Dárdai Ágnes, az egyetemi könyvtár főigazgatója az MTI-nek azt mondta: a könyvekben, dokumentumokban nem keletkezett kár, az ingatlan azonban december 27-ig biztosan zárva lesz, de lehet, hogy január 3-ig nem nyit ki. Az eset azért is kellemetlen - tette hozzá -, mert vizsgaidőszak van, a könyvtárat ilyenkor sok felsőoktatási hallgató látogatja, nekik a felkészüléshez most más kari és szakkönyvtárakat kell igénybe venniük.

©

A tudásközpontnak nem ez az első műszaki problémája. Vasárnapra virradóra leesett két üveg burkolóelem az épület külső homlokzatáról. Az összesen hat négyzetméternyi üvegtábla gyakorlatilag szétrobbant, darabjai pedig a földre hullottak. Ezt jelezték a kivitelezőnek és kérték, tartson helyszíni szemlét a tudásközpontnál, vizsgálja meg a burkolóelemeket a hasonló esetek megelőzéséért. A vizsgálat mostantól a fűtési rendszerre is kiterjed.
   
A pécsi önkormányzat kedden felajánlotta segítségét, szakapparátusát a tudásközpontot építtető baranyai önkormányzatnak. A polgármesteri kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: javasolják a megyei önkormányzatnak, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a kivitelezővel, a cégnek garanciális javításokat kell elvégeznie az épületen.
   
Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében mintegy 5,5 milliárd forintból épült 13 ezer négyzetméteres tudásközpont Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja, emellett alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.
   
Az alig két és fél hónappal ezelőtt átadott intézmény a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, valamint az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárát integrálta. Ezzel jelenleg az ország negyedik legnagyobb könyvtára, és Közép-Európa legmodernebb könyvtárbuszát is üzemelteti.

MTI