szerző:
Eduline

Valószínűleg a Közép-floridai Egyetem vizsgaközpontja az a hely, ahol a puskázás elleni harc frontvonala húzódik. Rágógumit például tilos bevinni a vizsgára: a rágással ugyanis leplezhető, ha egy diák - anélkül, hogy mobilját a füléhez tartaná - bluetooth-os kapcsolaton keresztül telefonál a termen kívül lévő segítőjének. A diákok által használt 228 számítógépet besüllyesztették az asztalokba, úgyhogy ha valaki megpróbálja lefényképezni a képernyőt - például egy tollba rejtett kamerával -, hogy segítsen egy később tesztet író barátjának, könnyen lebukhat.

Taylor Ellis dékán, a diákok létszámát tekintve az Egyesült Államokban a legnagyobbak közé tartozó Közép-floridai Egyetem üzleti karához tartozó vizsgaközpont vezetője azt mondja, hogy a puskázás számottevően csökkent: a tavaszi szemeszterben mindössze tizennégy esetben kaptak rajta diákokat puskázáson.
      
Több helyen, például az észak-karolinai Duke és a maine-i Bowdoin Egyetemen megkövetelik az új diákoktól, hogy mielőtt tanulmányaikat megkezdik, végezzenek el egy olyan online kurzust, amely a plagizálás hátrányaival foglalkozik. Virágzó üzletté vált az összeollózott dolgozatok kiszűrésére szolgáló szoftverek előállítása is: az egyetemeknek mintegy 55 százaléka veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat.
   
A legnépszerűbb puskázás elleni eszköz az interneten megtalálható Tuirnitin macska-egér párharcot folytat azokkal a felkészült diákokkal, akik megpróbálnak túljárni az eszén. A Turnitin algoritmusait folyamatosan korszerűsítik - közölte nemrég a fenntartó egy blogban, amely Át tudják-e verni a diákok a Turnitint? címmel jelent meg.

Ennél jóval modernebb eszközöket használnak a puskázó diákok

Hamarabb megoldják, mint hogy elolvasnák 
    
A puskázás - még ha olykor tapasztalható is némi megtorpanás - gyorsan terjed. Egy friss kutatás szerint a hallgatók 61 százaléka vallotta be, hogy szokott puskázni dolgozatíráskor és vizsgákon. Ez ugyan valamivel kevesebb, mint az egy évtizeddel korábbi 65 százalék, de a felmérés készítője, Donald L. McCabe, a Rutgers Egyetem professzora nem hiszi, hogy valóban van csökkenés, inkább azt feltételezi, hogy változott a diákok értékítélete, és már nem tekintenek puskázásnak bizonyos dolgokat, például azt, ha valamit az internetről másolnak ki és illesztenek be saját munkájukba.
   
A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) David E. Pritchard fizikaprofesszor saját fejlesztésű szoftverével képes kiszűrni a plagizáló hallgatókat. "Néhányan olyan gyorsan válaszoltak a kérdésekre, hogy először azt hittem, csupa zseni van a MIT-en" - mesélte a The New York Timesnak. Aztán rájött, hogy a diákok egy része hamarabb oldja meg a kapott feladatot, mint amennyi idő annak elolvasásához kell, tehát egyszerűen bemásolja a választ, többnyire olyan e-mailekből, amelyeket a vizsgán már túl lévő barátjuktól kapnak.
   
Egy Pritchard és kollégái által idén közzétett felmérése szerint a diákok körülbelül húsz százaléka az otthoni esszék harminc százalékát - vagy még ennél is nagyobb részét - egyszerűen összelopkodja. A másolók olyan internetes oldalakat használnak, mint például a Course Hero, amelyre a diákok régi vizsgák anyagait vagy dolgozatokat töltenek fel. Egy másik oldal, a Cramster tankönyvi kérdések megválaszolásával foglalkozik, egyebek között 77 fizikatankönyv feladványaira ismerteti a megoldást. Pritchard népszerű Fizika mesterfokon című online tankönyve kivétel, mert a kiadó folyamatosan figyeli az internetet, és ha rábukkan valahol egy feladatmegoldásra, a szerzői jogokra hivatkozva leveteti.
   
A Turnitin szolgálatait jelenleg 9500 gimnázium és egyetem veszi igénybe. A diákok beadják írásbeli munkáikat ellenőrzésre, és azokat több milliárd archivált weboldallal és diákok millióinak dolgozataival hasonlítják össze, mielőtt továbbítanák az oktatóknak.   

MTI