szerző:
Eduline

Elérhetetlen volt a győri Széchenyi István Egyetem Neptun rendszere a vizsgaidőszak előtt: az egyetem főtitkára szerint hiába lenne több szerver, akkor sem tudnának 12 ezren egyszerre belépni a rendszerbe, ahol többek között a vizsgákat vehetik fel a hallgatók. Ráadásul néhány trükköző informatika szakos hallgató miatt szigorítani kellett a neptunos vizsgajelentkezés szabályain.

Az összes kurzusnál és vizsgánál limitált a létszám, így az dönti el, hogy fel tudnak-e jelentkezni a hallgatók kiválasztott vizsgaidőpontra, hogy egyáltalán meg tudják-e nyitni az oldalt – írja a Kisalföld. A győri egyetem Neptunján december 6. este nyolc óra óta lehet jelentkezni a szóbeli és írásbeli vizsgákra, de már aznap délután elérhetetlen volt a rendszer. „A rendszert üzemeltető számítógépek túlterheltek, a szerverek száma a jelenlegi terhelés kezelésére nem elégségesek, kérem, próbálkozzon később” – állt az oldalon.

Neptun: hiába ülnek órákat a számítógép előtt

„Nem válik elérhetetlenné a Neptun minden egyes tantárgyfelvételnél és vizsgajelentkezésnél, de az tény, hogy 12 ezer diák egyszerre nem tud bejelentkezni. Képtelenség olyan rendszert építeni, amellyel ezt meg tudnánk oldani. Abban sem lehetünk biztosak, hogy ha százhuszonhat szervert üzemeltetnénk, megoldódna a probléma” – mondta a hírportálnak Író Béla, a Széchenyi István Egyetem főtitkára.

Vagyis hiába ül valaki este öt órától a számítógép előtt, ha a jelentkezés kezdete este nyolc óra. Ráadásul néhány trükköző informatikushallgató miatt – akik külön programokat írnak arra, hogy a rendszer ne dobja ki őket – a belépés „újraindul” este nyolctól, hogy tényleg mindenki egyenlő esélyekkel induljon.

eduline