szerző:
Eduline

Mikor kell elkezdened a diákhitel törlesztését, és mekkora havi részletre számíthatsz? Kifizetheted-e egy összegben az egyetemi vagy főiskolai éveid alatt felvett hitelt, és hogyan kérhetsz előtörlesztési lehetőséget? A legfontosabb tudnivalók a diákhitelről.

Mikortól kell törleszteni?

A hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónap első napjától kell elkezdened a törlesztést, de legkésőbb a negyvenedik életév betöltését követő negyedik hónaptól. Arról az egyetem vagy főiskola tanulmányi osztályán érdeklődhetsz, hogy hivatalosan mikor szűnik meg a hallgatói jogviszonyod.

Hogyan kell törleszteni?

Törleszteni kizárólag banki átutalással lehet, a Diákhitel Központ 10032000-01800126 számú számlájára minden hónap 5-ig kell megérkeznie az aktuális részletnek. A nyolcjegyű szerződésszámot mindenképpen tüntesd fel az átutalási megbízás közlemény rovatában, különben a Diákhitel Központ nem tud azonosítani, és visszautalja a pénzt.

Mennyit kell törleszteni?


A törlesztőrészlet nagysága minden évben módosulhat, az aktuális törlesztőrészlet összegéről a megelőző év december 15-ig hivatalos levélben kapsz tájékoztatást a Diákhitel Központtól. A törlesztőrészletet az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg: ebben az időszakban a fizetendő összeg az előző év október 31-én érvényes minimálbér jellemzően 6 százaléka.

Azok a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók, akik akár egyszer is igénybe vették a csak számukra elérhető magasabb (jelenleg havi 50 000 Ft) hitelösszeget, a törlesztés kezdetének évében és az azt követő évben az előző év október 31-én érvényes minimálbér 8 százalékát kötelesek fizetni havonta.
 
A legfontosabb tudnivalókat a Diákhitel Központ honlapján is megtalálod

A harmadik évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem. Például 2009-ben a havi törlesztőrészleted a 2007-es éves bruttó átlagjövedelmed (ide tartozik minden adózott jövedelem, például a prémium és a jutalom is) 6 százaléka. Abban az esetben, ha valakinek az átlagjövedelme 2007-ben nem érte el a minimálbér összegét, akkor 2009-ben havi törlesztőrészlete a minimálbér 6 százaléka.

Azok a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók, akik akár egyszer is igénybe vették a csak számukra elérhető magasabb (jelenleg havi 50 000 Ft) hitelösszeget, a két évvel korábbi bruttó átlagjövedelmük 8 százalékát kötelesek fizetni havonta, vagy ha a két évvel korábbi átlagjövedelmük nem érte el a minimálbér összegét, akkor a minimálbér 8 százaléka lesz a kötelezően fizetendő havi törlesztőrészlet.

Hogy működik az előtörlesztés?

A hitel futamideje alatt bármikor lehetőséged van a kötelező törlesztőrészletén felül – külön utalással - plusz összeg befizetésére, külön költségek felszámítása nélkül. Előtörleszteni kizárólag egy külön átutalás formájában, de a törlesztéssel megegyező számlaszámra lehet, az átutalási megbízás közlemény rovatába minden esetben írd be az „előtörlesztés” kifejezést és a nyolcjegyű szerződésszámot!

Ha a kötelező törlesztőrészletet meghaladó összegű befizetés nem az előtörlesztésre vonatkozó szabályok szerint történik, vagyis nem írtad oda az „előtörlesztés” szó a szerződésszám elé, akkor a többlet ún. előteljesítésnek minősül, így azt elsősorban a költségre, kamatra és végül a tőketartozásra számolják el. Az előteljesítéssel a később esedékessé váló törlesztőrészleteit is kifizetheted, a befizetés összegét ugyanis elosztják a kötelezően fizetendő törlesztőrészlet összegével, ennek alapján tartják nyilván, hogy a befizetés hány hónapra nyújt halasztást a kötelező törlesztőrészletek megfizetése alól.

Diákhitel Központ/eduline