szerző:
Eduline

Vesztegetés miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetője ellen pénteken.

A vádirat szerint a vádlott beosztásából fakadóan az OKM és "A HÖOK a Hallgatókért" Alapítvány közti támogatási szerződés OKM részéről kijelölt kapcsolattartója volt. Hatásköre kiterjedt a pénzeszközök felhasználásának helyszíni ellenőrzésére és az alapítvány, mint kedvezményezett szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadására is.

Az OKM 2008-ban megbízási szerződésben állt egy K. A. monogramú személlyel, akinek a feladata részben különböző hátrányos helyzetű és roma célcsoportokat érintő pályázatokkal függött össze. A megbízási szerződés alapján K. A. - akinek vonatkozásában Borovszky utasítási joggal bírt - havonta bruttó 300.000 forint megbízási díjat kapott.
 
"A vádlott 2007.decemberében még a titkárság vezetőjeként a megbízási szerződés megkötésére bruttó 350.000 forint megbízási díjjal tett javaslatot, amelyet a miniszter nem fogadott el" - idézte fel az ügyészség.

A közlemény szerint a vádlott 2008. tavaszán arra kérte "A HÖOK a Hallgatókért" Alapítvány részéről kijelölt kapcsolattartót, hogy a támogatás összegéből titokban 600.000 forintot adjon át K. A.-nak, ezzel kiegyenlítve azt a havi 50.000 forintot, amelytől K. A. azért esett el, mert a miniszter nem fogadta el a vádlott havi 350.000 forintos megbízási díjra irányuló javaslatát.

Borovszky Tímeát 2009. szeptemberében gyanúsította meg a nyomozó ügyészség vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel, a pénteki tájékoztatás szerint a vádlottal szemben a nyomozást a hivatali visszaélés bűntette vonatkozásában a Budapesti Nyomozó Ügyészség megszüntette.mti