Közoktatás Eduline

33 gyakori konfliktus az iskolában: mit lehet és mit nem?

Elolvasom

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjáról letölthető most megjelent kiadvány összesen 33 gyakori iskolai, kollégiumi konfliktust tárgyal a jog szemszögéből, bemutatva azt, hogy mit szabad és mit tilos az adott jogszabály alapján a diáknak, a szülőnek, vagy éppen az iskolának tennie.

Közoktatás Eduline

OKM: iskolák teendője a nemzeti gyásznap alkalmából

Elolvasom

Az általános iskolák az ötödik évfolyamtól kezdődően, a gimnáziumok, a szakközépiskolák, valamint a szakiskolák tanóra keretében emlékezzenek meg pénteken a lengyel-magyar történelem közös eseményeiről és a két nemzet barátságáról - hívta fel a figyelmet Hiller István oktatási miniszter a szombati gyásznap alkalmából.

Közoktatás Edupress

A diákok tizede állítja: tanári agresszió áldozata

Elolvasom

"Lokális szinten, a pedagógusok és különböző szervezetek összefogásával kell kezelni az iskolákban terjedő verbális és fizikai erőszakot. Nem jogszabályok, hanem egy nemzeti stratégia terv létrehozása a megoldás" - mondta Hiller István oktatási miniszter az Iskolai veszélyek című kutatás prezentációján. Az eseményen elhangzott: a tanárok közel két százaléka nyilatkozik úgy, hogy valamelyik diák fizikai erőszakot követett el ellene. Ugyanezt a diákok kevesebb, mint 4 százaléka állította.

Közoktatás Edupress

Új tehetségsegítő program indul uniós támogatással

Elolvasom

Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter október 20-án, Budapesten. A projekt 700 millió forintos uniós támogatást nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, és fő célja a tehetségsegítők országos képzése, valamint a tehetségsegítés regionális központjai, a Tehetségpontok számának növelése. A program szakmai vezetője szerint a projekt mintegy húszezer tehetséges diákot érint majd - tájékoztatott az OKM.

Közoktatás Edupress

Négy munkatárs részesült büntetésben az oktatási tárcánál

Elolvasom

Az oktatási tárca két vezető munkatársa megrovás fegyelmi büntetést, két másik vezető munkatársa pedig írásbeli figyelmeztetést kapott Hiller István oktatási és kulturális minisztertől, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése - tájékoztatott az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Közoktatás Edupress

Az OKM pályázat útján támogatná a természettudományi kísérleteket

Elolvasom

Hét pontból álló feladatlistát állított össze az oktatási tárca az Országos Köznevelési Tanács javaslata alapján, melyeket 2013-ig kell teljesíteni a műszaki- és természettudományi oktatás népszerűsítése érdekében. A pontok között szóba kerül az emelt szintű érettségi, a tankönyvek és a digitális tananyag fejlesztése, ezekre a gazdasági szereplők bevonásával pályázat kiírása, a természettudományos kísérletek támogatása. 2010-re pedig egy, a természettudományi közoktatás állapotáról szóló elemzés is elkészül.

Közoktatás Edupress

Kritika és kreativitás nélkül nincs tehetséggondozás

Elolvasom

Egészséges társadalom tudás-elit nélkül nem létezik. A megszerzett tudáson és a tehetség kibontakozásán alapuló elitre szüksége van Magyarországnak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Kiemelt szakkollégiumok az egyetemi tehetséggondozásban című konferencia nyitóelőadásán.