szerző:
Eduline

Szeptember utolsó péntek éjszakáján újra megrendezik Magyarországon a Kutatók Éjszakája nevet viselő tudományos fesztivált, amellyel a kutatói életpályát és a tudományt próbálják népszerűsíteni.

Szeptember 25-én éjjel Budapesten és több vidéki városban várják nyitott egyetemek és laboratóriumok, kutatóhelyek a világ dolgai és miértjei iránt érdeklődőket. Lesz kőkorszaki öko-büfé, arborétumi bújócska, vulkánépítés, számos látványos fizikai, kémiai és pszichológiai kísérlet, kipróbálható szélcsatorna, repülésszimulátor, spagettihíd-építés és színielőadások is. Az érdeklődők megismerkedhetnek az intelligens lágy anyagokkal, a táncoló molekulákkal, Budapest éjszakai fényeivel, a rovargyűjtés rejtelmeivel, a növények stresszes és intim életével, a virtuális világgal, az éjszakai égbolttal. A látogatók próbára tehetik nyelvérzéküket, matematikai tehetségüket, ízlelő- és szaglóbimbóikat, tapintásukat, megmutathatják tánctudásukat, valamint nem csak fát, de verset is fabrikálhatnak majd.


A pályaválasztás előtt álló korosztályt megszólító tudományos fesztivál egy fiataloknak szóló pályázattal is színesíti programjai sorát. Einstein idézetét kölcsönözve mottóul: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”, pályázatot ír ki 14-25 éves fiatalok számára maximum 3 perc hosszúságú kutatói kisfilmek elkészítésére, szeptember 11-i határidővel.

A Tempus Közalapítvány által koordinált rendezvénysorozat a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja, és az év magyar nagykövetének, Losonczi Áronnak – a fényáteresztő beton feltalálójának – fővédnöksége alatt áll. Az Európai Bizottság által kezdeményezett rendezvénysorozat évről évre egyre népszerűbb, tavaly Magyarországon 18 város programja összesen 45 ezer látogatót vonzott.

További információk a pályázatról a www.kutatokejszakaja.hu honlapon találhatók.