szerző:
Eduline

Mikor szerezhettek leghamarabb nagy motorra érvényes jogosítványt, melyik kategóriát vezethetitek általános iskolai végzettség nélkül, és hány évesen vezethettek először kamiont? Összegyűjtöttük, amit a járműkategóriákról tudni érdemes.

Leghamarabb 14 évesen vezethettek segédmotoros kerékpárt.
©

Motoros jogosítványok

Motorok vezetéséhez A kategóriás jogsira vagy ennek valamely korlátozott változatára van szükségetek. Minél kisebb motorról van szó, annál korábban szerezhetitek meg hozzá a jogsit.

Leghamarabb megszerezhető az AM kategória, amellyel legfeljebb 50 köbcentis segédmotoros kerépkárt (mopedet, robogót) vezethettek - a vizsgát 14 évesen tehetitek le. A tanfolyamot minden kategóriánál leghamarabb fél évvel a vizsga előtt, AM esetén tehát 13 és fél évesen kezdhetitek el. Ehhez a kategóriához nem kell általános iskolai végzettség és orvosi alkalmassági vizsga sem. Kis robogót B kategóriás jogsival is vezethettek.

Korlátozott motorkerékpáros jogsik az A1 és az A2 kategória. Előbbivel legfeljebb 125 köbcentis hengerűrtartalmú, 11 kW-os teljesítményű motort, robogót vezethettek, utóbbi pedig már 400 köbcentis, 35 kW-os teljesítményű motorokhoz is elfogadott. A1-es jogsit legkorábban 16 évesen, A2-est pedig 18 évesen szerezhettek.

Az A kategóriás, korlátlan motoros jogsival már bármilyen motorkerékpárra felülhettek, ehhez viszont jóval magasabb életkort írnak elő: 24 évesen tehetitek le a vizsgát. Korkedvezményt kapnak azok a rutinos motorosok, akik már legalább két éve megszerezték az A2-es jogsit, ők ugyanis már 20 évesen vizsgázhatnak. Ha tehát erre pályáztok, akkor már 18 évesen érdemes megszereznetek az A2-es jogsit, így vezethetten a legkorábban nagy motort.

Gépkocsi jogosítványok

A legkisebb és egyben legnépszerűbb gépkocsi jogsi a személygépkocsis. B kategóriás jogsival legfeljebb 3500 kilós, maximum 9 fő szállítására alkalmas autókat vezethettek, ezeket akár könnyű pótkocsival, illetve emellett akár közt 50 köbcentis segédmotort, vagy quadot is használhattok. Legkorábban 17 évesen szerezhetitek meg.

C kategóriás jogsival vezethettek kamiont - azaz 3500 kilósnál nagyobb gépkocsit -, D kategóriával pedig autóbuszt is. Előbbire leghamarabb 21 éves korotokban, utóbbira 24 éves korotokban mehettek vizsgázni, de rendelkeznetek kell az eggyel kisebb, B, illetve C kategóriás jogsival is. Mindkét kategóriával könnyű pótkocsit vontathattok, ha nehéz (750 kilónál nehezebb) pótkocsival közlekednétek, akkor ehhez külön kiegészítő, E kategóriás jogosítványt kell letennetek. Az E kategóriás jogsit a személygépjárműs jogsitok mellé is szerezhettek, legkorábban 21 éves korotokban, de csak ha már nem minősültök kezdő vezetőnek - ez azt jelenti, hogy már legalább két éve megszereztétek az első jogosítványotokat.

Hasznos infók a jogsiról

Hány kilométert kell vezetnetek a jogsihoz?

10-20 ezer forintot bukhat, aki nem teszi le időben a KRESZ-vizsgát

Zseniális KRESZ-teszt: meg tudjátok szerezni a brit jogsit?

Jogosítvány 80 ezerért? Felejtsétek el

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!