szerző:
Eduline

Még mindig nem lehet tudni, mikor hozzák nyilvánosságra az új helyesírási szabályzatot, néhány változás azonban már most biztosnak tűnik. Összegyűjtöttük, milyen hírek szivárogtak ki az elmúlt hónapokban az új szabályzatról

©

Változik a dátumok helyesírása

Nem okoznak majd nehézséget a változások a Paletta Online-nak nyilatkozó Keszler Borbála szerint, aki az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke. Azt mondta: pontosították a betű­rendbe sorolás szabályait, két megegyező szó közül a kisbetűst kell előrébb sorolni. Nagyobb változásokat terveztek a kötőjelezéssel is, és várhatóan az „1-én” és az „1-jén” alak is elfogadható lesz.

Kacsingat, bólingat

Balázs Géza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője az Inforádiónak egy évvel ezelőtt azt mondta: a kacsingat az új szabályzat elfogadása után t-vel is helyes lesz: kacsintgat. De logikusabbá válik az egybe- és különírás is.

Beépült a "deviszont"

Nem helyesírás, de fontos. A gyakori használat miatt számos összetett kötőszó alakult ki a nyelvben, így kerülhetett be összetételként a most megjelenő nagyszótárba a sokat vitatott deviszont is. Az Origónak Ittzés Nóra, A magyar nyelv nagyszótárának főszerkesztője azt mondta: a tapasztalatok alapján sokan használják így, egyébként Arany, Ady és Krúdy is kifejezetten kedvelte ezt a változatot.

Észszerű?

Ahogy arról már korábban beszámoltunk: a -szerű elemmel ellátott szavakat várhatóan a szóösszétetelek mintájára kell majd írni: az "ésszerű" helyett az "észszerű" lesz a helyes alak. Néhány toldalékolási szabály a kiejtéshez idomul: a "dühvel" alak mellett mostantól elfogadható a "dühhel" is. A helyesírási szabályok további változásairól itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!