szerző:
Eduline

Egy bostoni iskolában megelégelték a torz térképekkel történő oktatást, és találtak egy sokkal pontosabb eszközt.

Mindig gondot okozott a térképek készítőinek, hogy miként ábrázolják pontosan és arányosan síkban a Földet.

A legelterjedtebb ábrázolás a Mercator-vetület, ami azonban elég torz képet nyújt a földrészek méretéről. Erre jellemző, hogy tálalában a kontinensek közti távolságokat jól ábrázolja, de szemre képtelenség ez alapján összehasonlítani egyes országok méretét.

 

Most egy bostoni iskolában úgy határoztak, szakítanak a torz térképpel, és inkább a pontosabb Peters-vetületet tanítják. A német Arno Peters a hetvenes években képezte le a Földet, és sokkal pontosabb méretarányokat ért el a széleskörben használt Mercator-vetületet használó térképeknél.

A Peters-féle térképnek is van hátulütője, az országok formái torzulnak rajta, de legalább látni lehet, mennyivel nagyobb Afrika Európához képest. Szóval, valahogy így alakul az országok egymáshoz való viszonya a valóságban.

(Guardian)

 

Ennyit csalnak a térképek: Magyarország is sokkal nagyobb, ha északabbra helyezzük

Miért nem érdemes egymástól távol fekvő országok méreteit ránézésre összehasonlítani? A Buzzfeed képei remekül ábrázolják, hogyan torzítanak bizonyos térképek. Az ok, hogy az Egyesült Államok északabbra nagyobb, délebbre pedig kisebb lenne a térképen, az úgynevezett Mercator-vetületnek köszönhető. Ez a térképészeti módszer még a 16. században honosodott meg, a hajózás egyre nagyobb ilyen jellegű igényével.