szerző:
Eduline

Eredetileg olcsóbban árulták a leendő oktatási és kutatási központ épületet, de a jegybank alapítványa feljebb tornázta az árat - írja a 444.hu.

Több jut a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira, mint a felsőoktatásra
©

A Mátyás király utca 44. szám alatt lévő villában lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) képzési és kutatási központja. Az épületet 1,3 milliárd forintért vásárolták egy, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore-cégtől - írja a 444.hu.

Az alapítvány tervei szerint ez lesz ''a geostratégia és a geopolitika hazai központja''. Az épületet eredetileg 950 millió forintért árulták az Abraham Properties oldalán, a 444 cikkének megjelenése óta - amely szerint vannak aranyozott csaptelepek, luxuspanoráma és antik bútorok is - azonban már lekerült a netről a hirdetés.

Az alapítvány egyébként vett egy másik épületet is a budai Várban, az Úri utca 72. szám alatt - itt a székházat tervezik kialakítani.

Az MNB eddig öt, Pallas Athéné nevű alapítványt hozott létre 160 milliárd forintból, majd további 90 milliárd forintot adott nekik ingatlanvásárlásra és felújításra.

A PAGEO-t még Matolcsy György elnöksége idején alapították. Matolcsy akkor azt mondta, hogy az új közgazdasági képzések nem a "bukott neoliberális tanokat hirdetik", a közgazdasági és pénzügyi oktatásban pedig fordulatra, ehhez új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Az MNB alapítványaira egyébként jóval több pénz megy el, mint a felsőoktatás éves állami támogatása.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!