szerző:
Eduline

Szakmunkásokból, mérnökökből és orvosokból van a legnagyobb hiány Magyarországon és világszinten is - derül ki a Manpower Group 2014-es felméréséből. Informatikai területen is tartós probléma a szakemberhiány.

©

Magyarországon az információs és kommunikációs technológiák (röviden IKT) szektora az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely a GDP 10-12 százalékát adja. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt években 4,5 százalékos bővülés jellemezte az iparágat, és ez volt az egyetlen szektor, amely a válság időszakában is növekedni tudott. A további növekedés legnagyobb akadálya azonban a jól képzett szakemberek hiánya: ma Magyarországon több mint tízezer betöltetlen pozíció van az IT területén.

A ManPower Group felmérésében megkérdezett munkáltatók közel fele számolt be arról, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során: kevés a jelentkező, és gyakran a technikai készségek is hiányosak. Mennyit lehet keresni informatikai végzettséggel? Itt nézhetitek meg.

A vonzó bérezés nem elég

"Ma Magyarországon egyre erőteljesebb a munkaerő-piaci verseny a legkiválóbb informatikus szakemberekért. Irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen válogathatnak a jobbnál jobb ajánlatok között, és sok esetben nem is a bér a döntő szempont" – mondta Magyari Andrea, az iGO Navigációt fejlesztő NNG Kft. HR-igazgatója. Az IT szexi, csak a nők még nem tudnak róla?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!