szerző:
Eduline

Több olvasói kérdést kaptunk az elmúlt hetekben a KRESZ módosításáról - tényleg újra kell vizsgázni?

©

Úgy hallottam, hogy a KRESZ-módosítások miatt mindenkinek újra kell vizsgáznia. Igaz ez?

Nem, a módosítások ellenére nem kell új vizsgát tenni. Ahogy megírtuk, 2012 szeptembere óta tilos a lézerblokkoló használata, szabályozzák a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó kialakítását, baleset vagy gépkocsi kigyulladása esetén pedig a nem érintett járművek vezetői is kötelesek a "tőlük elvárható módon" segítséget nyújtani.

A legújabb, 2013. május 1-jén életbe lépett módosítás bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát: minden olyan jármű ilyennek minősül, amelyen gyerekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet tábla és "gyermekszállítás" felirat jelöl. Párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton az ilyen buszok mellett tilos elhaladni az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

További újdonság, hogy a "gyermekek" táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik. Szabálysértés esetén akár 150 ezer forintos pénzbírságot is lehet kapni. A részleteket itt találjátok. Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése? Cikkünket itt olvashatjátok.