szerző:
Eduline

Igényelhetnek-e diákigazolványt azok, akik nappali OKJ-s képzésen tanulnak? Mi a helyzet a levelező és esti tagozatos diákokkal? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

OKJ-s képzések: a nappali, levelező és esti tagozatos diákok is kaphatnak diákigazolványt
©

Idén érettségiztem, és jelentkeztem egy kétéves OKJ-s képzésre. Kapok diákigazolványt, és vehetek kedvezményes BKV-bérletet?

Igen: a nappali, esti és levelező tagozatos diákok is kaphatnak diákigazolványt, ha OKJ-s képzésben vesznek részt. A nappalis tanulók emellett - saját jogon - családi pótlékot, árvaellátásra és egészségbiztosításra is jogosultak. Hogyan igényelhettek diákigazolványt, és mennyibe kerül? Erről itt olvashattok.

Szeptembertől ugyanakkor kevesebben tanulhatnak ingyen nappali képzésen: térítésmentesen abban az évben kezdhetitek el utoljára a tanfolyamot, amelyben a 20. életéveteket töltitek be. Az esti és levelező képzésben azonban továbbra sincs ilyen korhatár, az első szakképesítést bármikor ingyen szerezhetitek meg. Az iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzések szeptember 1-jétől hosszabbak és drágábbak lesznek: az új Országos Képzés Jegyzékről itt olvashattok részletesen.