szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az árak már most is emelkednek, de nagyon sok tulajdonos a csúcsidőszakot várja, amikor a legtöbb leendő egyetemista lakáskeresésébe fog.

Éves összehasonlításban 0,3 százalékkal csökkentek, de az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal emelkedtek az albérletárak áprilisban Magyarországon. Mit jelent ez számokban? Ebben a hónapban átlagosan 135 ezer forintos havi bérleti díjért lehetett kivenni egy lakást, ez átlagban nagy ugrás előző hónapra jellemző 130 ezer forinthoz képest.

A tavaly augusztusban indult csökkenés januárban torpant meg, azóta hónapról hónapra egyre drágább lakást bérelni, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Budapesten minden kerületben emelkedtek az árak 1-2 százalékkal, Budán kicsivel jobban, mint Pesten.

Az emelkedés elsősorban az újépítésű lakások piacra kerülésének köszönhető - a használt lakásoknál ugyanis májusban 3000 forint volt az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, ami ugyanakkora, mint áprilisban volt - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az árak még magasabbak lehetnek

A felvételi ponthatárok kihirdetése után ugyanis júliusban és augusztusban általában feljebb kúsztak az árak az elmúlt években. Szakértők szerint sok tulajdonos már a meghirdetéssel is kivárja az albérletpiac csúcsidőszakát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!