szerző:
Eduline

Hiába terjed az internetes könyvkereskedelem, Olaszországban egymás után nyílnak a könyvesboltok és reneszánszukat élik a könyves szakmára felkészítő tanfolyamok.

Olaszországban egyre többen döntenek úgy, hogy könyvesboltot nyitnak - adta hírül a Corriere della Sera. A napilap a könyvesbolt vezetését tanító kurzusokra hivatkozott: az umbriai Orvietóban 2006 óta működő Scuola del Libraio szakmai iskola hallgatói létszáma az idén tíz százalékkal emelkedett. Jelenleg ötvenen járnak a felkészítő tanfolyamra.
   
"A hat hónapos kurzus 2500 euróba kerül" - mondta el az iskola igazgatója Rodrigo Dias. Hozzátette, hogy a könyvesboltot nyitni szándékozók főleg negyven év körüliek, akik korábbi szakmájukról erre akarnak váltani és hisznek is benne. Az 1983-ban alapított milánói könyves iskolában is százhatvanötről kétszázhúszra emelkedett a jelentkezők száma.
   
Az olasz könyvpiac adatai őket igazolják: 2000 óta majdnem kétszeresére nőtt az eladott könyvek száma. Az olaszok könyveik hetven százalékát a mai napig hagyományos könyvesboltban vásárolják és a bolti eladó segíti őket a választásban. Az újonnan nyíló könyvesboltok többsége nem tartozik lánchoz, a kisebb kiadók köteteit részesítik előnyben, pénzt pedig tankönyvárusítással keresnek. Az üzletekben kiállításokat is rendeznek és ahol van rá hely, a könyvesboltban kisebb presszó is működik.

MTI