szerző:
Eduline

Nincs veszve semmi, ha nem sikerült a felvételink. Fel lehet úgy is fogni a dolgot, hogy időt nyertünk, és egy évvel később akár piacképes szakmával, többletpontokkal próbálkozhatunk újra. Addig is érdemes tájékozódni a szakmai képzésekről, mivel egy felsőoktatási szak elvégzése már nem jelent automatikus belépőt egy-egy hagyományos munkakörbe. Milyen lehetőségeink vannak, ha szakmát szeretnénk tanulni?

„Én érettségi után a közgázra jelentkeztem, de nem vettek fel. Egy ismerősömtől hallottam, hogy nagyon jó üzleti OKJ-s képzések vannak, úgyhogy gondoltam egyet és jelentkeztem kereskedelmi ügyintéző tanfolyamra. Egy szakmával a kezemben, sokkal jobbak az esélyeim a munkaerőpiacon” – mondja Bence, aki azért jövőre ismét szeretne megpróbálkozni a felvételivel.

Szakemberek, oktatáspolitikusok és fejvadászok unásig ismételgetik az élethosszig tartó tanulás fontosságát, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ebben a szisztémában van a jövő. A gazdaságok fokozatosan termelő típusúból - szolgáltatóvá alakulnak át, ami a munkaerőpiaci képzést is jelentősen átalakítja. Míg régen egy szakma elsajátítása elég volt ahhoz, hogy egy életen át megélhetést és szakmai elismerést biztosítson, addig ma valószínű, hogy több szakmát is meg kell tanulnunk, két-három pályamódosítást kell átvészelnünk életünk során.

A felgyorsult technológiai fejlődés miatt a folyamatos önfejlesztés életformánkká kell, hogy váljon. Ez a folyamat Nyugat – Európában évek – évtizedek óta tart és a folyamatosan változó gazdasági helyzet miatt, egyáltalán nem biztos, hogy lezárult.

Mindörökké OKJ

©

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák elsajátítása manapság a legkedveltebb tanulási formák egyike Magyarországon. Az OKJ a hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza és 2008-ig körülbelül 800-900 szakmát írt le. Az átalakult, korszerűbb OKJ körülbelül 400-500 szakképzést foglal magába.

A CNC maróstól - a protokoll ügyintézőig válogathatunk a jegyzékben a szakmák között. A tanfolyamok időtartama és költsége más és más: tanulhatunk mérlegképes könyvelőnek 199 ezer forintért, -ami esti képzésben 9 hónap, távoktatásban, pedig egy évig tart – mozigépésznek 141 ezerért vagy tb- ügyintézőnek, 10 hónap alatt 135 ezer forintért.

Népszerű a szakács szakma: ezt 2 félév alatt, majdnem 280 ezer forintért sajátíthatjuk el. A tanfolyamok árai jellemzően 100 és 500 ezer forint körül mozognak egy éves képzésre. A külföldi munkavállaláshoz, érdemes az Europass bizonyítvány kiegészítőt is kérni a képzés mellé, amiből a külföldi munkáltató megtudja, hogy a képzés milyen tartalmú.

Ha van érettségink, akkor 22 éves korig ingyenesen járhatunk szakközépiskolai formájú OKJ-s képzésre (de például a segédszeközökért és a gyakorlatért többnyire itt is fizetni kell), 22 éves kor után viszont az OKJ képzésen csak tanfolyami formában vehetünk részt, ahol választhatunk esti, nappali valamint levelezős képzések között.

Ha tanfolyamra járunk, többnyire magunk fizetjük a képzést. Sok helyen adnak részletfizetési lehetőséget, sőt már az OKJ-s képzés finanszírozására szolgáló bankhitel is kialakulóban van.

©

Más a helyzet, ha valaki regisztrált munkanélküli. A munkaügyi központ egy OKJ-s képzést finanszírozhat, amiről egyénileg döntenek. A szociális körülményeket, élethelyzetet figyelembe véve a képzés alatt a jelentkező a minimálbér összegét kaphatja meg, járulékait fizetik, valamint a tanfolyam költségét is megtérítik.

A munkaügyi központ által finanszírozott képzés után lehetőség van egy európai uniós támogatásból elvégezhető további képzésre is. Illetve - mivel az új képzési szisztéma modul rendszerű - lehetőség nyílik az előző két képzés valamelyikére ráépülő további képzésre is. Tehát jó esetben maximum három OKJ-s képzésben vehetünk részt, ami egy-két évi tanulást is jelenthet.

„Körülbelül másfél éve voltam huzamosabb ideig munkanélküli, visszatérő vendég voltam a munkaközvetítő irodában”- mondja a bölcsészkart végzett Márk. „Az ügyintéző hölgyek kétféle OKJ-s tanfolyamot tudtak ajánlani: az egyik virágkötő volt, a másik pedig kazánkovács” – számol be tapasztalatairól az időközben irodavezetőként elhelyezkedett fiatal. 

A jövő szakmái

Már szinte közhelyszámba megy, hogy szakképzett, esetleg valamilyen többlettudással rendelkező szakmunkást egyre kevesebbet találni. Eladónak, manikűrösnek és biztonsági őrnek viszont többen állnának, mint amennyire ténylegesen szükség van. A CNC – gépkezelő vagy a hegesztő szakma, ma sok esetben biztosabb megélhetést jelent, mint a közgázon szerzett diploma. Viszont egyre több olyan szakmai képzés jelenik meg a megújuló szakképzési palettán, amire ma még nincs óriási kereslet, de a jövőben nagy szükség lesz rájuk.

A biotechnológia napjainkban óriási fejlődésen megy át, a foglalkoztatott szakemberek száma évente megduplázódik. Elsősorban a gyógyszeriparban és az egészségügyben van nagy szükség rájuk, de a génmanipulált növények egyre szélesebb körű alkalmazása miatt is nagy számban fogják alkalmazni őket. A klímaváltozás, az alternatív energiaforrások kutatása sok környezettechnikust fog igényelni. Az internet egyre szélesebb körű felhasználása miatt, nagy jövőt jósolnak a biztonságtechnikának: a megnövekedett adatátvitel miatt megnő az internetes bűnözés, így kulcsfontosságú lesz az adatok védelme.

Schäffer Dániel

eduline