szerző:
Eduline

Hiába dolgozik közel egy debrecennyi magyar csak Londonban, mindössze 105-en tértek haza a kormány közvetítésével kínált állások miatt.

©

A Gyere Haza, fiatal! program nagyjából 100 millió forintos kerettel működik, és 134 partnercég magyarországi állásait kínálja a külföldön élő fiataloknak a nemzetgazdasági tárca és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.közvetítésével. Összesen 2140 állást kínálnak a fiataloknak, ám nem mondhatni, hogy sokan tolongnának a lehetőségért: az Index által kikért adatok szerint mindössze 5 ezren regisztráltak, közülük is csak 381-en töltötték ki az űrlapokat, valamint mindössze 105-en tértek eddig haza a programmal.

A program sikertelenségét vélhetően nem a kínált állások jellege okozza, mert nagyon sok olyat kínálnak, amelyet külföldön végeznek a fiatalok, az irodai asszisztensi munkától a mérnökin át a targoncakezelőig. A program viszont nem orvosolja a bérkülönbséget, azaz keveseknek éri meg igazán, hogy haza jöjjenek. Pedig a munkahely mellett további kedvezményeket biztosít a program, például a lakhatási és letelepedési támogatást.

Az elmúlt években egyre komolyabb számban indultak külföldre munkát vállalni a magyar fiatalok, ráadásul a számok azt mutatják, hogy a jövőben is háromból két fiatal tervezi elhagyni az országot. Közpénzből fut a

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!