szerző:
Eduline

Hamarosan megkezdődnek a 2018-as érettségi szezon szóbeli vizsgái. Lássuk, hogy milyenek a szabályok történelemből.

©

A szóbeli történelemérettségin 50 pontot lehet szerezni közép- és emelt szinten egyaránt. Mindkét szinten segédeszközként használható a középiskolai történelmi atlasz, amit a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Egy problémaközpontú tételt kell kifejteni a vizsgázónak szóban. Erről lehet vázlatot készíteni, amelyet a felelet közben fel is lehet használni. "A tételt a vizsgázónak önállóan kell kifejtenie. Közbekérdezni csak akkor lehet, ha teljesen helytelen úton indult el, vagy nyilvánvaló, hogy elakadt. Ez esetben a téma kifejtését segítő kérdést lehet feltenni, amennyiben az a felelési időbe még belefér" - írja a szabályzat.

Hogyan értékelik a vizsgát?

A szóbeli vizsgát a központilag meghatározott javítási-értékeli útmutató szerint a követkető szempontok alapján értékelik közép- és emelt szinten is:

  • A feladat megértése 4 pont
  • Tájékozódás térben és időben 6 pont
  • Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása 10 pont
  • Ismeretszerzés, források használata 12 pont
  • Eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás 18 pont

Így jöhet össze a már említett 50 pont. Viszont ha a feladatmegértés szempont 0 pont, akkor a feladat a további szempontok szerint nem értékelhető, összpontszáma is 0 pont. Vagyis ha félreértitek és/vagy nem a megadott témakörben vagy témakör kérdésére hangzik el a felelet, akkor hiába mondtatok el más témát jól, a szóbeli 0 pontos lesz. De szerencsére ennek elkerülésére (is) ott van az a lehetőség, hogy a vizsgáztatók közbekérhezhetnek, ha esetleg rossz úton indulnátok el.

Az emelt szintű történelemérettségi szóbeli témaköreit itt találjátok.

Így készülhettek a szóbeli érettségire online kurzusokkal: ajánló

Még van egy kis időtök, ha a szóbeli érettségire készültök, és úgy érzitek, hogy szükségetek lenne plusz felkészülési lehetőségre. Új cikksorozatunkban az Eduline online tanfolyamokat kínáló oldaláról választottunk nektek kurzusokat. 1. Magyar Az írásbelik már véget értek, most a szóbeli érettségi miatt izgultok? Nézzétek át a középszintű irodalomérettségi 16 fő témáját.

Középszintű történelem szóbeli érettségi felk - eduline.hu

Online képzés célja: Ez az online érettségi felkészítő tanfolyam segít a vizsga előtti ismétlésben, átfogó képet ad számodra a 17 fő témáról, valamint típusfeladatokkal be is gyakorolhatod azokat. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés