szerző:
Eduline

Mind a közép-, mind az emelt szintű érettségi véget ért történelemből. Ezt gondolják a diákok a feladatokról.

©

Az emelt szintű érettségin az I. részre a diákok 100 percet kaptak, a II. részre pedig 140 percet. A részeken belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatták meg az egyes feladatok között. Először az első feladatlapot kellett megoldaniuk, majd a másodikat. A II. feladatlapban hat feladatából hármat kellett választaniuk: egy rövid, egy hosszú és egy komplex feladatot.

Az írásbeli vizsga szöveges feladatait az alábbi kronológiai szakaszolás szerint jelölték: az ókortól 1849-ig, 1849-től napjainkig és komplex feladat az ókortól napjainkig. Ezekben a feladatokban néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kellett kifejteniük a válaszaikat. Minden feladat valamely forrás feldolgozását, értelmezését várja el.

"Szerintem az előző évekhez képest nem volt nehezebb, sőt nekem tök jól ment. Az első résznél a 100 perc helyett 45 perc alatt végeztem, és a másodikkal is időben kész lettem" - mondta az Eduline-nak egy budapesti diák az emelt szintű érettségiről. "Én például az esszéknél egyiknek a XIV. Lajost választottam. A források sokat segítettek, és az atlaszban is voltak hasznos infók" - tette hozzá.

Egy másik budapesti végzős azt mondta az Eduline-nak, a legtöbb feladatot valóban meg lehetett oldani a források alapján, „alapévszálmokat kérdeztek, mint például hogy mikor adták ki az amerikai függetlenségi nyilatkozatot”.

Az Európai Unióról szóló feladatot egy kicsit nehéznek tartotta, de a függetlenségi nyilatkozattal, valamint az ókori témával foglalkozó feladatot kifejezetten könnyűnek találta, „a függetlenségi nyilatkozatos egyértelmű volt, forrásból és képekből meg lehetett oldani”.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.