szerző:
Eduline

Melyik képzési területhez vagy szakhoz kaphattok pontot például az OKJ-s bizonyítványért a keresztféléves felvételin? Nem mindenhol jár többletpont az emelt szintű érettségiért sem.

©

A keresztféléves felvételin összesen 100 többletpontot lehet szerezni, ugyanúgy, mint mint az általános felvételin. Többetpont járhat emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, tanulmányi vagy sportversenyeken elért helyezésekért,  OKJ-s végzettségért, valamint szociális (esélyegyenlőségi) alapon is szerezhettek pluszpontokat.

De hogyan fogadják el ezeket szakonként?

Sajnos mindegyik kategóriánál vannak olyan kivételek, amelyek esetén nem kaphatjátok meg az esetleges többletpontokat. Például a nyelvvizsgáért nem kaphattok pluszpontot, ha művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakra, művészeti tanárképzésre vagy edző alapképzési szakra jelentkeztek. Ha ezen szakok valamelyikére jelentkeztek szociális alapú többletpontot sem szerezhettek.

Hasonlóképpen alakul az emelt szintű érettségi is, bár azt művészeti tanárképzésen már elfogadhatják többletpontként. Ugyanígy jár (tehát a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szak és az edző alapképzési szak kivételével) többletpont minden szakhoz az OKTV-n, valamint a TUDOK versenyen elért kiemelkedő eredményekért.

Osztatlan tanári

Egyes osztatlan tanárképzési szakoknál nem járhat többletpont OKJ-s végzettségért és sporteredményért. Ezeknek feltétlenül járjatok utána, ha érintene titeket.

Ezenkívül érdemes utánanéznetek, hogy az egyes szakoknál milyen specifikus igazolásokért járhat még többletpont, mert például ha egy felsőoktatási szakképzésben szerzett
okleveletek kapcsolódik a választott szakotokhoz, nagy valószínűséggel járhat érte többletpont. Arról, hogy miért hány pontot lehet szerezni, itt olvashattok. A szakora és képzési területekre bontott táblázatokat a többletpontokról pedig itt találjátok.

Felvételizők, figyelem! Ezeken a képzéseken nem jár többletpont az OKJ-s bizonyítványért

Hiába jó a száma a bizonyítványnak, és hiába kapcsolódik az adott alap- vagy osztatlan képzéshez, vannak olyan képzési területek, amelyeken nem adnak többletpontot az OKJ-s végzettségért. Ahogyan arról már korábban írtunk, az OKJ alapján adható többletpont több tényezőtől is függ. Ám van olyan eset, amikor hiába felel meg minden feltételnek a bizonyítvány, mégsem ójár érte a 32 pont.