szerző:
Eduline

Második körben augusztus 10., éjfélig jelentkezhettek a szeptemberben induló egyetemi, főiskolai képzésekre. Az intézmények szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdettek meg - íme a legfontosabb tudnivalók.

Éjfélig még jelentkezhettek a pótfelvételire - ha bekerültök, szeptemberben el is kezdhetitek az egyetemet, főiskolát
©

Éjfélig még jelentkezhettek a 2015-ös pótfelvételire, amelyen azok vehetnek részt, akik az általános felvételi eljárásban nem jelentkeztek, vagy egy helyre sem kerültek be. Az e-felvételi rendszerében kell regisztrálnotok, kitöltenetek az űrlapokat, és feltöltenetek a szükséges dokumentumokat.

A jelentkezési lap kitöltése után éjfélig még hitelesítenetek is kell azt. Ezt megtehetitek az Ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételiből kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220). A hitelesítő adatlapot 2015. augusztus 11-én már nem tudjátok letölteni, de még postára adhatjátok. Éjfélig be kell fizetnetek az 5000 forintos eljárási díjat is, online fizetésre alkalmas bankkártyával vagy átutalással.

A pótfelvételin már csak egy intézmény egyetlen szakjára lehet jelentkezni, az egyetemek, főiskolák pedig szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdettek meg. (Ez alól kivételek a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései.) A meghirdetett szakokat a Felvin, az Egyetemek, főiskolák menüpontban böngészhetitek. Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb képzésekért 2015-ben?

Milyenek lesznek a ponthatárok?

Azokon a képzéseken, ahová már februárban is lehetett felvételizni, a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 23-án kihirdetetteknél. (A 2015-ös felvételi összes ponthatárát itt találjátok.) A többi szakon is el kell érni a minimumponthatárt, amely az alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 pont - előbbit az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért járó többletpontokkal kell elérni, az utóbbiba azonban csak az emelt szintűért járó pontokat lehet beleszámítani. A mesterképzésekre jelentkezőknek 100-ból legalább 50 pontot kell szerezniük. A tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan szak tavalyi ponthatárait itt nézhetitek meg.

A pontszámítási szabályok ugyanazok, mint az általános felvételi eljáráson: az alap- és osztatlan képzéseken érvényes pontszámításról itt, a felsőoktatási szakképzésekről itt, a mesterképzésekről pedig itt olvashattok.

Ha az adott szakon alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát kell tennetek, azt az adott szaknál jelzik, az időponttal együtt. Vigyázzatok, a vizsgára külön behívólevelet általában nem küldenek.

A ponthatárokat várhatóan augusztus 26-án húzzák - ha bekerültök, szeptember első napjaiban kaptok levelet a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról. A pótfelvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!