szerző:
Eduline

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű matekérettségin? Mennyi időtök lesz a matekpéldák megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat.

 Mennyi időtök lesz az írásbelire?

A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kaptok, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) ti határozzátok meg.

Itt találjátok a középszintű matekérettségi, itt pedig az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldását.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a matekérettségiről.

Alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők matekból.

Ilyen témakörökről kaptak feladatokat a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében.

Magabiztos függvénytáblázat-használattal meg lehet szerezni a kettest a középszintű matekérettségin.

©

Ez összesen hány pontot ér?

Az első feladatrészre összesen 30, a másodikra pedig 70 pontot kaphattok. Tehát az írásbelin összesen 100 pontot gyűjthettek. Arról, hogy milyen hibákat kell elkerülni, itt olvashattok.

Hogyan készülhettek fel a matekérettségire? Az előző évek feladatsorai

Kevesebb mint két hónap van az érettségi szezon kezdetéig, ha matekból még gyakorolnátok, itt találjátok az előző évek feladatsorait. Itt mindent egy helyen megtalálhattok, ha az iskolai órákon kívül is szeretnétek felkészülni az érettségire. A tavalyi májusi matekérettségi feladatsorait itt találjátok középszinten és emelt szinten, illetve ezeken a linkeken a feladatok megoldásait is megnézhetitek.

Milyen lesz az első feladatlap?

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Erre a vizsgarészre 45 percetek lesz összesen. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

Milyen kérdések lehetnek a második feladatlapon?

A II. feladatlap megoldására 135 percet kaptok. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. 

Milyen témakörök kerülnek majd elő?

A feladatsor összeállításakor az alábbi tartalmi arányok az irányadók:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
  • Számelmélet, algebra 25%
  • Függvények, az analízis elemei 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
  • Valószínűség-számítás, statisztika 15%

Az összes témakörre itt találhattok példafeladatot az előző évekből.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Milyen segédeszközöket használhattok az írásbelin?

Függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt. Ezeket nektek kell vinni, és a vizsga alatt egymás között nem lehet cserélgetni. Arról, hogy a függvénytáblázatot hogyan használhatjátok úgy, hogy ne jelentsen időveszteséget, itt olvashattok tippeket és trükköket.

Ezek a legnagyobb hibák a matekérettségin - így lehet elkerülni

Milyen hibákat követnek el a leggyakrabban a diákok a matekérettségin? Hogyan érdemes elkezdeni a feladatokat, mire kell figyelni, ha már úgy érzitek, hogy készen vagytok? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével. Csak semmi pánik! Sok diák az érettségi alatt pánikol, emiatt nem tudja jól megoldani a feladatokat.

Mikor kell szóbelizni?

Abban az esetben kell szóbeli vizsgát tennetek, ha az írásbelin legalább elértétek a 12 százalékot, de nem értétek el a 25 százalékot.

Milyen segédeszközöket lehet használni a szóbelin?

Azokat az eszközöket használhatjátok, mint az írásbelin. Mindet magatokkal kell vinnetek, és a vizsgán egymás között nem cserélhetitek ki sem a számológépet, sem a függvénytáblázatot.

Így puskázhattok legálisan a matekérettségin - értékes pontokat gyűjthettek

A matekérettségin sem maradtok segítség nélkül, ha jól ismeritek az egyetlen legális puskát: a függvénytáblázatotokat. De hogyan kell jól használni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével. Valóban legális puska a függvénytáblázat? Tévhit, hogy a függvénytáblázat mindenki számára legális puska lehet - magyarázza az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője.

Milyen a szóbeli vizsga?

A középszintű szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról az intézmény gondoskodik, amennyiben a vizsgázó csoportban van szóbeli vizsgázó.

Van lehetőség póttételt húzni a szóbelin?

Ha a szóbelin nem éritek el a maximális pontszám (azaz 50 pont) 12 százalékát, póttételt kell húznotok.

A középszintű matekérettségi írásbeli feladatairól további infókat itt találtok, a vizsgán megjelenő témaköreiről pedig itt olvashattok.

A 2018-as érettségiről folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

4-est, 5-öst szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres középszintű matematika érettségi | | Általános- és középiskola , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

3-ast, 4-est szeretnék a matek érettségin!

Online képzés célja: Sikeres matematika érettségi | | Általános- és középiskola , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

Itt vannak a matekérettségi megoldásai: az összes feladat és válasz egy helyen

13 órakor elkezdtük közzétenni a matekérettségi nem hivatalos megoldásait - itt egy helyen megtaláljátok az összes feladat megoldását. A középszintű matekérettségi első, rövid kérdésekből álló részének nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg. A második rész - kötelezően megoldandó - feladatainak megoldásait innen tölthetitek le. A három választható feladat megoldása: 16-os feladat, 17-es feladat, 18-as feladat.