szerző:
Eduline

Tavaly a Corvinus Egyetem három szakára is csak a központi ponthatárnál magasabb pontszámmal lehetett bekerülni, többen jeleztétek, hogy aggódtok az idei ponthatárok miatt. Összegyűjtöttük, mire következtethettek a szakok kapacitásából és a jelentkezők számából.

©

A tavalyi felvételin az államtitkárság ígérete ellenére három szakon is emelkedtek a központi ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemen. A kereskedelem és marketing alapképzésen 449 pont helyett 452 pontnál, a nemzetközi gazdálkodás szakon 460 helyett 463-nál, a turizmus-vendéglátás szakon pedig 428 helyett 446-nál húzták meg a határt, míg más intézmények szakjain maradt a központi ponthatár.

Miért emeltek a ponthatárokon?

Az egyetemek, főiskolák meghatározott számú hallgatót vehetnek fel a különböző szakokra, ezt jelölik a kapacitásszámok. A kapacitást minden szaknál egy intervallummal határozzák meg, tehát a ponthatárok kihirdetéséig csak találgatni lehet, végül hányan fognak bekerülni. Az viszont biztos, hogy a kapacitást nem léphetik túl. Ha az adott szakra sokan jelentkeznek a központi ponthatárnál magasabb pontszámmal, akkor előfordulhat az idén is, hogy magasabbra kell tenniük a lécet.

A Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakjára idén 20-120 főt, a magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodásra 20-160 főt, a turizmus-vendéglátásra pedig 20-80 főt vehetnek fel állami és költségtérítéses képzésre összesen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján teljesen feltöltik a helyeket. 2013-ban 119 főt, 2014-ben 114 főt vettek fel kereskedelem és marketingre, nemzetközi gazdálkodásra 2013-ban 157 főt, 2014-ben 158 főt, turizmus-vendéglátásra 2013-ban 78 főt, tavaly pedig kereken 80 főt. A Felvi statisztikáiban találjátok az elmúlt években felvettek számát, az egyetemek és főiskolák adatlapjain pedig azt, hogy egy-egy szakra hány főt vehetnek fel 2015-ben.

Hányan kerülhetnek be idén egyetemre, főiskolára?

A budapesti egyetemek kapacitásai

A vidéki egyetemek kapacitásai

A vidéki főiskolák kapacitásai

A 20 legnépszerűbb egyetem és főiskola: hol a legnagyobb a túljelentkezés?

Számít, hogy mekkora a túljelentkezés?

Nem feltétlenül, de mindenképp árulkodó lehet. 2013-ban, amikor nem változtak a ponthatárok a Corvinus három szakán, két-két és félszeres túljelentkezés volt csak az első helyen jelentkezők között, és körülbelül tízszeres az összes jelentkezőt figyelembe véve. Ehhez képest csak az első helyen jelentkezők között tavaly már három-négyszeres volt a túljelentkezés, turizmus-vendéglátásra pedig összesen csaknem hússzor annyian szerettek volna bekerülni, mint ahány helyet meghirdetett az egyetem - nem csoda, hogy itt nőtt a legtöbbet, 18 pontot a bekerülési ponthatár a központihoz képest.

2014-ben kereskedelem és marketing alapszakra összesen 5271-en jelentkeztek, ebből mindössze 1402 főt vettek fel az ország valamelyik egyetemére, főiskolájára. Az idén valamivel kevesebben, 5082-en jelentkeztek. Nemzetközi gazdálkodásra tavaly háromszoros volt a túljelentkezés, 2847 főből 945-öt vettek fel, turizmus-vendéglátáson pedig 5188 jelentkezőből 1696 fő került be állami vagy költségtérítéses képzésre. Nemzetközi gazdálkodásra az idén már csak 2772-en adták be a jelentkezésüket, turizmus-vendéglátásra pedig 4961-en. Ezek alapján valószínűleg a tavalyinál kisebb lesz a verseny ezen a három szakon, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy másik központi ponthatáros szakon lesz szükség a ponthatár emelésére.

Minden a központi ponthatárról és a legnépszerűbb szakokról

Ilyen karrier vár rátok, ha a legnépszerűbb szakokon tanultok tovább

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Itt a teljes lista: ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2015-ben

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!