szerző:
Eduline

Automatikusan jár többletpont a felvételin, ha valakinek elváltak a szülei?

©

Most akarok felvételizni egyetemre. Azt hallottam, kaphatok többletpontot, mert elváltak a szüleim. Ez igaz?

A 2016-os felvételin 40 többletpont jár a hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és a gyermekgondozásért. A pontokat akkor kapjátok meg, ha még nem töltöttétek be a 25. életéveteket, és a választott szakon nem gyakorlati vizsga alapján állapítják meg a felvételi pontokat.

Az azonban, hogy elváltak a szüleitek még nem minősül hátrányos helyzetnek. Ennek az a feltétele, hogy a jelentkező rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre legyen jogosult, és a következők egyike fennálljon: a felvételizőt együtt nevelő szülők, az őt egyedül nevelő szülő vagy a családbefogadó gyám a kedvezmény igénylésekor legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik; a jelentkezőt nevelő bármelyik szülő, illetve a gyám a kedvezmény igénylésekor aktív korúak ellátására jogosult, vagy az azt megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva; a felvételiző szegregátumban nyilvánított lakókörnyezetben, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között élt, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételek.

Hasznos infók

A pontszámítási kalkulátor segítségetekre lehet, azt itt találjátok.

A 2015-ös felvételi ponthatárok is támpontot adhatnak, itt nézhetitek meg őket.

A 2016-os felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket innen elérhetőek.

A 41 szak listáját, amelyen központi ponthatárt húztak, itt találjátok.

Halmozottan hátrányos helyzetűnek minősül az, akinél a fenti körülmények közül legalább kettő fennáll, akit nevelésbe vettek, illetve az, aki utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonya van.

A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetnek 2015. december 23. és 2016. július 12. közötti valamely időtartamban kell fennállnia. A jogosultságot dokumentumokkal - a gyámhatóság igazolásával, illetve határozatával - kell igazolnotok, amelyet legkésőbb a dokumentumpótlás határidejéig, vagyis július 12-ig fel kell töltenetek az e-felvételi rendszerébe, vagy el kell küldenetek postán. Ha az igazolás már a jelentkezési határidő - február 15. - előtt rendelkezésetekre áll, addig kell feltöltenetek.