szerző:
Eduline

Legalább hány pontot kell szereznetek a keresztféléves felvételin, ha be szeretnétek kerülni egyetemre? Milyen eredményeket lehet beszámítani? Itt a válasz:

©

2018-ban a keresztféléves felvételin sem kerülhet be állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre az, aki nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt. Tavaly óta nem változtak a számítási szabályok. Alapképzéshez az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül kell számítani a pontokat, felsőoktatási szakképzésen pedig az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül.

2018-ban az alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterképzésre pedig 50 az a minimális pontszám amelyet minden jelentkezőnek el kell érnie. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel az eredménnyel be is fogtok kerülni: a szak ponthatára annak a jelentkezőnek a pontszáma lesz, aki utolsóként fér be a szakos kapacitásba.

Felvételi pontszámítás: hány pont jár OKTV-helyezésért?

Hány pontot kaphattok a felvételin az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) elért eredményekért? Jól szerepeltetek az OKTV-n, de nem tudjátok, hogy az elért eredményért hány pontot kaphattok a felvételin? 1-10. helyezésért megkapjátok a maximális, vagyis 100 többletpontot, 11-20. helyezésért 50 többletpontot, 21-30. helyezésért pedig 25 többletpont jár.