szerző:
Eduline

Hány pontot ér a 2017-es felvételin egy 90 százalékos érettségi? És hány pontot lehet veszíteni egy rosszul sikerült vizsgával? Hány tantárgy érettségi eredménye számít? Pontszámításról szóló sorozatunk újabb része.

Ha elrontom az érettségit,
nagy a baj?

Elég nagy. A felsőoktatási felvételin megszerezhető maximális 500-ból 300-at az érettségi eredmények határoznak meg (és akkor az emelt szintű érettségiért járó 50+50 többletpontról nem is beszéltünk).

Milyenek
a pontszámítási szabályok?

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz (erről itt olvashattok) először is hozzá kell adnotok a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet.

©

Ezután meg kell néznetek, hogy a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak (ha például az adott képzésen fizikából és biológiából mindenképpen érettségizni kell, de nektek az egyik vizsga nincs meg, akkor hiába érnétek el eredményeitek alapján a ponthatárt, nem kerülhettek be).

Most csak ennek a két tárgynak a százalékos eredményét vegyétek figyelembe, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként legfeljebb 100 pontot lehet szerezni (egy 87 százalékos érettségi így aztán 87 pontot ér, egy 63 százalékos 63 pontot), összesen maximum 200-at.

A szakon választható tárgyak közül nekem háromból is van eredményem. Ilyenkor mi a teendő?

Ilyenkor a két legjobban sikerült vizsga eredményével kell számolni.

Ugyanannyi pontot ér
a közép- és az emelt szintű érettségi is?

Itt igen. Azonban az emelt szintű érettségiért megkapjátok az 50 többletpontot (ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, és ha az adott tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható).