szerző:
Eduline

Több mint 105 ezren jelentkeztek az idén a felsőoktatásba, több mint 68 ezren alapképzést jelöltek meg. A leggyorsabb jelentkező 3 perc alatt töltötte ki az űrlapokat az e-felvételiben, a legbátrabb pedig 8 perccel a határidő előtt regisztrált. Íme, a felvételi rekorderei.

A leggyorsabb jelentkezőnek mindössze 3 percre volt szüksége
©

A legnépszerűbb és a legkisebb szakok

Csütörtökön húzzák a ponthatárokat a 2015-ös felvételin. A legnépszerűbb alapképzésre, a gazdálkodási és menedzsmentre az idén is majdnem hétezren jelentkeztek, a tíz legnépszerűbb szakra összesen majdnem 48 ezer jelentkezés érkezett. A legnépszerűbb alap- és osztatlan képzések listáját itt, azokat a mesterszakokat pedig, amelyekre a legtöbben jelentkeztek, itt nézhetitek meg.

Az alapképzések közül a legkevesebben a csak a Szent István Egyetemen oktatott mezőgazdasági szakoktató szakra szeretnének bekerülni, igaz, ők mind első helyen jelölték meg a képzést. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üvegtervezés szakára kilencen, a Pécsi Tudományegyetemen oktatott romológia képzésre pedig tizenketten jelentkeztek.

A leggyorsabb jelentkezők

Az idén már csak elektronikusan, az e-felvételin keresztül lehetett jelentkezni. Az első felvételiző már  2014. december 23-án, este 8 után 9 perccel leadta a jelentkezést, amelyen ezután már nem is módosított.

Ő már felkészülve várta a képzések meghirdetését, a leggyorsabb azonban egy másik jelentkező volt, aki 3 perc alatt töltötte ki az összes űrlapot. A legmegfontoltabb felvételizőnek ehhez 54 napra volt szüksége. A legbátrabb/legbizonytalanabb/hirtelen ötlettől vezérelt jelentkező 8 perccel a határidő előtt regisztrált. Összesen több mint 750 ezer dokumentum érkezett be.

A jelentkezők 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi, az átlagéletkor 23,6 év, a legfiatalabb, 18-19 éves korcsoport adja ugyanakkor az összes felvételiző 30 százalékát.

Ponthatárhúzás az eduline-nal

Az eduline-on egész nap követhetitek az eseményeket, beszámolunk a ponthatárokról, tudósítunk a budapesti Pont Ott Partiról. Megmutatjuk, melyek voltak a legnépszerűbb alap- és osztatlan szakok, a listát itt találjátok. Arról, hogy mire számíthatnak a tíz legnépszerűbb mesterképzésre jelentkezők, itt olvashattok, azt pedig, hogy hol volt huszonötszörös a túljelentkezés, itt találjátok. Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, mi lesz majd, ha felvettek, itt olvashattok fontos infókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!