szerző:
Eduline

106 056-an jelentkeztek az idei felvételin alap-, osztatlan és mesterszakra, valamint felsőoktatási szakképzésre -...

©

106 056-an jelentkeztek az idei felvételin alap-, osztatlan és mesterszakra, valamint felsőoktatási szakképzésre - derül ki a felvi.hu-n nyilvánosságra hozott adatokból. Milyen alapszakokra jelentkeztek a legtöbben az idei felvételin? Itt találjátok a tíz legnépszerűbb BA- és BSc-képzés listáját.

Ez valamivel magasabb, mint a tavalyi jelentkezői létszám - 2013-ban 95 445-en tanultak volna tovább valamelyik egyetemen vagy főiskolán -, de a 2012-es felvételizői létszámnál még mindig négyezerrel alacsonyabb.

Állami ösztöndíjas képzésre is többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban: az idén 94 625-en jelöltek meg finanszírozott képzést, míg 2013-ban csak 83 569-en, 2012-ben pedig 93 426-an. A 2014-es felvételiről itt olvashatjátok el legfrissebb cikkeinket.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a jelentkezők számának növekedése azt jelzi, hogy "töretlen a magyar felsőoktatás iránti érdeklődés". A keretszámok eltörlése és az állami ösztöndíjrendszer átalakítása tervezhető és mindenki számára elfogadható feltételeket teremt a felsőoktatásban való részvételre - magyarázta, hozzátéve: hiába érettségiznek évről évre kevesebben, a jelentkezési kedv idén nőtt, tehát a fiatalok nagyobb része akar bekerülni a felsőoktatásba, mint korábban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!