szerző:
Eduline

Nem indult a szak, amelyre jelentkeztetek? Elszámolták a pontjaitokat? Változtatnátok a képzések sorrendjén? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fellebbezésről.

Felvételizők az egyik budapesti ponthatváró bulin. Nem mindenkit tett boldoggá a felvételi értesítés
©

Elszámolták a pontjaimat, ezért nem kerültem be az első helyen megjelölt szakra. Reklamálhatok?

Ilyen esetben mindenképpen. Fellebbezést a besorolási döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthattok be az emberi erőforrások miniszterének címezve, az Oktatási Hivatal postacímére.

Hogyan kapom meg a besorolási döntést?

A besorolási döntést az e-felvételi rendszeréből tölthetitek le: emailben kaptok tájékoztatást, amint elérhetővé válik (az Educatio Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint várhatóan a jövő hét második felétől kapjátok meg az értesítést).

Mit lehet tenni, ha nem indult el a szak?

Fellebbezni csak jogszabálysértésre hivatkozva lehet, akkor nem érdemes, ha az intézmény a képzést nem indítja el. Az egyetemek és főiskolák a felvételi jelentkezési időszakának elején szakonként megadták a kapacitásszámokat: a két szám az adott képzésre minimálisan és maximálisan felvehető hallgatói létszámot jelzi. Ha kevesebben jelentkeztek a szakra, mint a kapacitás alsó határa, nem indítják el.

Az összes megjelölt képzéshez elég volt a pontszámom, de nem az első, hanem a második helyen szereplő szakra szeretnék beiratkozni. Megtehetem ezt?

Nem, a megjelölt szakok sorrendjének módosítására alap- és osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen július 10-ig, mesterképzésen június 24-ig volt lehetőség.

Akkor mit tehetek?

Később létesíthettek vendéghallgatói jogviszonyt, vagy - általában két lezárt félév után - kérhetitek az átvételeteket másik intézmény azonos vagy ugyanahhoz a képzési területhez tartozó szakjára. Igaz, a felsőoktatási intézmények általában csak önköltséges képzésre tudják átvenni a hallgatókat - azokat is, akik korábban ösztöndíjasként tanultak. Az átvételről a legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.

Akkor marad a pótfelvételi?

Ha a családi büdzsé engedi, akkor igen. A pótfelvételit július 26-án, a www.felvi.hu oldalon írják ki, a ponthatárokat augusztus 29-én húzzák. A pótfelvételin szinte kizárólag önköltséges helyekre lehet jelentkezni. Később, ha kiváló tanulmányi eredményt értek el, átsorolhatnak ösztöndíjas képzésre - ennek a részleteiről a felsőoktatási intézmények döntenek.

Minden infó a 2013-as felvételi ponthatárokról

A 2013-as felvételi összes ponthatára - a teljes lista

Nem lett meg az 55 ezer állami ösztöndíjas hely az idei felvételin

A tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan szak ponthatára

Közepes érettségivel is be lehetett kerülni a műszaki szakokra

A tíz legnépszerűbb mesterszak ponthatára

A legtöbb hallgatót vonzó bölcsészképzések ponthatárai

Változtattak a tizenhat népszerű szak ponthatárán

Ilyenek a 2013-as ponthatárok az orvosi képzéseken

A 2013-as felvételi tíz legmagasabb ponthatára