szerző:
Eduline

Mennyit kell fizetnetek az érettségi vizsgákért, ha már nincs tanulói jogviszonyotok? Utánajártunk.

Milyen vizsgákért kell fizetni?

Fizetnetek kell akkor, ha az érettségi bizonyítványt korábban már megszereztétek (például 2017-ben csak azért érettségiznétek újra egy-két tárgyból, mert neki szeretnétek futni a felvételinek) vagy már nincs tanulói jogviszonyotok.

©

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint "az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti sikertelen érettségi vizsga második vagy további javító- és pótló vizsgáért is vizsgadíjat kell fizetni".

Mennyibe kerül az érettségi?

A középszintű érettségiért az adott év minimálbérének 15 százalékát kell befizetnetek - persze ezer forintra kerekített összegről van szó. Ez az összeg 2016-ban 17 ezer forint volt, a 2017-es minimálbér-emelés miatt 2017-ben 19 ezer forint lesz.

Az emelt szintű érettségi drágább: a minimálbér 25 százalékának megfelelő összeg a vizsgadíj, ez 2016-ban 28 ezer forint volt, 2017-ben 32 ezer forint lesz. Ezek a vizsgadíjak persze tantárgyanként értendőek, vagyis ha több tárgyból érettségiztek, annyiszor kell a 19 vagy a 32 ezer forintos vizsgadíjjal számolnotok.

Kinek kell fizetni?

Ha valamelyik kormányhivatalban jelentkeztek az érettségire, akkor az Oktatási Hivatalnak kell befizetni a vizsgadíjat. Ha valamelyik középiskolában jelentkeznétek, akkor az adott középiskolának kell fizetni.

Fontos: ha emelt szintű érettségire jelentkeztek, mindenképpen az Oktatási Hivatalnak kell befizetni a vizsgadíjat. További részleteket az Oktatási Hivatal oldalán találtok.