szerző:
Eduline

Az informatikai alapszakokon még mindig nem kötelező az emelt szintű érettségi, pedig a nehezebb, egyben több pontot érő vizsgára készülők olyan ismereteket is elsajátítanak, amelyek segítenek az egyetemi kurzusok elvégzésében.

©

„Fontos lenne, hogy azok a diákok emelt szintű érettségit tegyenek ebből a tárgyból, akik informatikai képzésre készülnek. A legfontosabb különbség a két szint között, hogy az emelt szintű érettségin van algoritmusalkotási, programozási feladat, míg a középszintűn nincs” - mondta az eduline-nak Sergyán Szabolcs, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának egyetemi docense, hozzátéve: az egyetem elsőéves tárgyai között bevezető programozási kurzusok is vannak, amelyeknek az anyaga nagyjából megegyezik az emelt szintű vizsgáéval, de természetesen a követelményrendszer szigorúbb. „ Azok az elsőéves egyetemisták, akik végzős középiskolásként felkészültek az emelt szintű informatikavizsgára, sokkan nagyobb eséllyel teljesítik az első év programozási tárgyait” - magyarázta.

Az emelt szintű informatikaérettségi feladatsorát itt találjátok.

Az informatikaérettségi javítási-értékelési útmutatóját innen tölthetitek le

A részfeladatokra kapható pontokat itt tudjátok megnézni, a megoldásokat pedig itt találjátok.

Az egyetemi docens szerint azok a hallgatók nehezen sajátítják el ezeknek a kurzusoknak az anyagát, akik soha nem találkoztak olyan problémákkal, amelyekre algoritmust kellett alkotniuk, „ráadásul az egyetemi oktatás tempója más, mint a középiskoláé”. Sergyán Szabolcs hozzátette: másodlagos, hogy konkrétan milyen nyelven tanultak programozni a diákok, „fontosabb az, hogy egyáltalán volt dolguk ilyen feladatokkal”. Az emelt szintű informatikaérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok.

„Enélkül nem lehet boldogulni”

Az emelt szintű érettségi feladatait három részre lehet osztani: a gyakorlati vizsga az adatbáziskezelés és a programozás mellett azt is felméri, mennyire tudják használni az érettségizők az irodai csomagot, tudnak-e táblázatot, szöveget vagy képeket szerkeszteni, prezentációt készíteni. „Ezek olyan alapvető ismeretek, amelyekre bármikor szükségük lehet, az egyetemen ezt a tudást adottnak vesszük. Igaz, hogy van egy olyan kurzus, amely összefoglalja ezeket az ismereteket, de az inkább ismétlésre szolgál” – mondta Sergyán Szabolcs.

Az egyetemi docens hozzátette: az emelt szinten érettségizők adatbáziskezeléssel kapcsolatos feladatokat is kapnak, „ez olyan szempontból előnyös, hogy a hallgatóknak már vannak alapismereteik, amikor az egyetemen elkezdenek foglalkozni ezzel a témával”.

„Az informatikai képzések népszerűek, ebben szerepet játszik, hogy aki végez és elhelyezkedik, az jól tud keresni. Persze a diákok egy része azért jön ilyen szakra, mert egész nap a gép előtt ülnek, és ebből levonják a következtetést, hogy értenek az informatikához. Pedig az, hogy valaki játszik, használja a közösségi oldalakat, esetleg egyszerűbb dokumenumokat megszerkeszt, az még nem azt jelenti, hogy olyan szinten tudja használni a számítógépet, ahogy mi elvárjuk” – magyarázta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!