szerző:
Eduline

Hány pontot lehet veszíteni a közép- és emelt szintű magyarérettségin a csúnya írással? Utánajártunk.

©
A javító tanárok összesen két pontot adhatnak a vizsgázóknak a szövegkép rendezettsége, az olvashatóság, az ékezethasználat alapján.

Teljesítményszintek az Oktatási Hivatal tájékoztatója alapján: a dolgozat írásképe 0 pont, ha az íráskép alig olvasható vagy a terjedelem nagy részében rendezetlen, vagy sok és kulturálatlan javítás van a szövegben, vagy a dolgozatíró az ékezetek szabályos jelölésére nem fordít figyelmet. A felsorolt hibatípusok közül egyetlen hibatípus megléte is 0 pontot eredményez, ha nagyszámú hiba fordul elő.

Hogyan lehet három hét alatt felkészülni a magyarérettségire?

Kevesebb mint egy hónap van hátra a magyarérettségiig - hogyan lehet felkészülni ennyi idő alatt a középszintű írásbelire? Mit érdemes átnézni, mit érdemes megtanulni? Szaktanárt kérdeztünk - hasznos tanácsok jönnek.

Egy pont adható, ha a dolgozat írásképe alapvetően rendezett, zömében jól olvasható, s a külső forma hibáinak száma (javítások, ékezethasználat rendezettsége) néhány hibánál
nem több.

Két pont adható, ha a dolgozat írásképe rendezett, végig jól olvasható, javításai szabályosak, és ékezethasználata követi a szabályos hangjelölést.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.