szerző:
Eduline

Hogyan lehet elrontani az érettségit? Milyen hibákat érdemes elkerülni? Mutatunk néhányat.

Ha elhiszitek magatokról, hogy két nap alatt be tudjátok magolni
a teljes középiskolai tananyagot töriből/magyarból/bármi másból

Tapasztalatból mondjuk: ennyi idő nem elég, sokszor még a kidolgozott tételek elolvasására sem. Persze előfordulhat, hogy éppen azt a tételt húzzátok a szóbelin vagy olyan témakört kaptok az írásbelin, amit átnéztetek, de aki biztosra akar menni, heteket készül az érettségire. Apránként, minden nap tanulva egy keveset, és - ami a legfontosabb - egy-két napot hagyva az átnézésre, ismétlésre.

Ha az érettségi előtti éjszakán 
literszámra isszátok a kávét

Nem éri meg. Ha egyébként nem szoktatok kávét inni, a szervezetetek furcsán reagálhat az extrém mennyiségű koffeinre, ráadásul így semmit nem tudtok majd aludni a vizsga előtt - márpedig ott minden agysejtre szükség lesz, a kialvatlanság miatt pedig az olyan tételeket is könnyen elfelejthetitek, amelyeket egyébként előző este még jól tudtatok.

Ha az érettségi előtti napok
a bulizásról szólnak

Ráértek majd a vizsgák után. A nagy nap előtt próbáljatok meg minél többet pihenni, egyetek rendszeresen és aludjatok legalább 8 órát a vizsga előtt.

Ha nem számoltok a forgalommal
és a bejutásra szükséges idővel.

Tavaly leállt a metró, aztán a HÉV. Három éve balesetek okoztak dugót Budapesten. Ilyen váratlan helyzetekre is fel kell készülni, így valamivel több időt kell a bejutásra szánni az érettségi vizsga reggelén. Induljatok előbb, és érjetek be legalább 20 perccel a vizsga kezdete előtt - biztos, ami biztos.

A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Így veszíthettek pontokat a magyarérettségin helyesírási hibákkal

A középszintű magyarérettségin összesen 8 pontot adhatnak a helyesírásra, de azt tudjátok, hogy ez a 8 pont hogyan oszlik el? Milyen hibákért vonnak le többet, mire kell nagyon odafigyelni? Utánajártunk. A legfontosabb: a 2018-as középszintű magyarérettségin is lehet helyesírási szótárat használni, az iskolák négyet biztosítanak tantermenként.