szerző:
Eduline

A 2015/2016-os tanévtől 17 felsőoktatási intézményben nyolcszáz hallgató tanulhat majd duális képzésben: a gyakorlatot ők egy vállalatnál végzik majd. Íme, a legfontosabb tudnivalók a jelentkezéshez.

©

Mi az a duális képzés?

A duális képzés lényege, hogy az elméleti tudást az egyetemen, főiskolán, a gyakorlatit viszont egy vállalatnál, "élesben" kapjátok meg. Palkovics László felsőoktatási államtitkár egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2015/2016-os lesz az első tanév, amelyben ilyen képzésre lehet jelentkezni. 

Eddig 17 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy indít duális képzést, összesen majdnem nyolcszázan végezhetik majd ilyen formában a kiválasztott szakot. A gyakorlati képzést nyújtó vállalatok, cégek száma több mint kétszáz, a legtöbb duális képzés pedig a műszaki területen lesz elérhető. 2015-ben nehezebb lesz bekerülni a felsőoktatásba: a legfontosabb változások.

Ugyanolyan hosszú a tanév, mint a hagyományos képzésben?

Nem, a duális képzésben a tanév hossza 48 hét - ez majdnem kétszerese a "hagyományos képzési időnek". A diákok a felsőoktatási intézményben ugyanazt tanulják, amit a többiek: az elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatnál pedig 22 hetet töltenek, és itt teszik le a gyakorlati vizsgákat is.

Hogyan kell jelentkezni?

A duális képzésre is az általános felvételi eljárásban, vagyis az e-felvételin keresztül kell jelentkeznetek, de a kiválasztott vállalatnál is részt kell vennetek a felvételi eljárásban . A képzésre akkor kerülhettek be, ha elértétek a felvételi ponhatárt, és a cégnél is megfeleltetek.

A - várhatóan hamarosan megjelenő - felvételi tájékoztatóban a meghirdetett szakoknál, lábjegyzetben nézhetitek meg, hogy a képzés indul-e duális formában, illetve azt, hogy milyen vállalatoknál végezhetitek el a gyakorlati képzést.

Ha bekerültök a képzésre, munkaszerződést kell kötnötök a céggel, amely tartalmazza a munkavégzés feltételeit. Milyen szakma illik hozzátok? A négy legjobb pályaválasztási teszt.

Kapok fizetést?

Igen, minimálisan a minimálbér 60 százalékát havonta. Ettől többet is kaphattok - a pontos összeget a munkaszerződésben kell rögzíteni. Még jobb hír, hogy ez az elméleti képzés idejére is jár.

A végzés után is alkalmaz majd a vállalat?

A szerződés erre nem kötelezi a céget, ahogy titeket sem arra, hogy a diplomázás után a gyakorlati helyen vállaljatok munkát. A 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!