szerző:
MTI

Összesen 2582 hallgatót vesz fel az idén a Semmelweis Egyetem hat kara, közülük 2441 diákot államilag finanszírozott...

Fogorvostan-hallgatók gyakorlaton. Kevesen juthatnak be a Semmelweisre a pótfelvételin
©

Összesen 2582 hallgatót vesz fel az idén a Semmelweis Egyetem hat kara, közülük 2441 diákot államilag finanszírozott, míg 141-et pedig költségtérítéses képzésre - tájékoztatta az intézmény oktatási rektorhelyettese az MTI-t.

Tímár József közölte, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának államilag finanszírozott képzésére 423 ponttal lehetett bejutni. Itt lett a legmagasabb a ponthatár az orvosképző intézmények közül, országos szinten pedig ez a tizedik legmagasabb pontszám az állami ösztöndíjas alapképzések és osztatlan mesterképzések közül - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az általános orvostudományi kar a legnépszerűbb karok top 10-es listájára is felkerült, a jelentkezők száma alapján felállított listán a kar a harmadik helyen áll. Mivel 1494-en jelentkeztek ide és ebből 1002-en első helyen jelölték meg ezt a kart, több mint háromszoros volt a túljelentkezés.    

Minden infó a 2013-as felvételi ponthatárokról

A 2013-as felvételi összes ponthatára - a teljes lista

Nem lett meg az 55 ezer állami ösztöndíjas hely az idei felvételin

A tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan szak ponthatára

Közepes érettségivel is be lehetett kerülni a műszaki szakokra

A tíz legnépszerűbb mesterszak ponthatára

A legtöbb hallgatót vonzó bölcsészképzések ponthatárai

Változtattak a tizenhat népszerű szak ponthatárán

Ilyenek a 2013-as ponthatárok az orvosi képzéseken

A 2013-as felvételi tíz legmagasabb ponthatára

A rektorhelyettes kitért arra, hogy az orvosképzéshez hasonlóan a fogorvos tudományi és a gyógyszerész tudományi területen is a Semmelweis Egyetemre volt a legnehezebb bejutni. A fogorvos tudományi kar államilag finanszírozott képzésén 422 pont kellett a bekerüléshez, az önköltséges szakon ennél is több, 428, míg a gyógyszerész tudományi karon 371.

Mindez azt mutatja, hogy vonzó a magas követelményeket támasztó Semmelweis Egyetem a fiatalok számára, és a legjobb alapképzettségű hallgatók kerülnek ide - hangsúlyozta Tímár József.

Közlése szerint az egészségügyi közszolgálati kar államilag finanszírozott képzései közül az egészségügyi szervező szakra kellett a legmagasabb pontszám, 349. Az egészségtudományi karon az ápolás-betegellátás (gyógytornász) szakhoz kellett a legjobban teljesíteni, itt 400 volt a ponthatár. A testnevelési és sporttudományi kar humánkineziológia szakán 412 pont kellett a bekerüléshez. 

Az általános orvostudományi karra 405-en államilag finanszírozott, míg 11-en önköltséges képzésen tanulhatnak. A fogorvostudományi karon az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók száma 98, az önköltséges képzésre 3 embert vettek fel. A gyógyszerésztudományi karra 157-en államilag finanszírozott, 3-an önköltséges képzésre nyertek felvételt.

Az egészségtudományi karon 1029 hallgató államilag finanszírozott helyre, 70-en önköltséges helyere iratkozhatnak majd be. Az egészségügyi közszolgálati karon az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók száma 83, az önköltséges képzésre 1 embert vettek fel. A testnevelési és sporttudományi karon 669-an államilag finanszírozott, 53-an pedig önköltséges helyet szereztek.

A karok többsége szinte a teljes kapacitását feltöltötte, így a pótfelvételi eljárásban már viszonylag szűk lesz a mozgástér - közölte az oktatási rektorhelyettes.