szerző:
Eduline

Csütörtökön húzzák a ponthatárokat a 2015-ös felvételin: idén is lesz Pont Ott Parti, ahol együtt izgulhattok a barátaitokkal. Este nyolctól mi is jövünk a friss infókkal.

Ponthatárhúzás csütörtökön: a ponthatárokért és a legfrissebb infókért kövessétek az Eduline-t
©

Július 23-án, csütörtökön kiderül, ki kezdheti el az egyetemet, főiskolát szeptemberben. A ponthatárokat este nyolctól hozzák nyilvánosságra a felvin.hu-n, amit az Orczy-parkban tartott Pont Ott Partin, az óriáskivetítőkön élőben is követhettek. A délután kettőkor kezdődő rendezvényen lesz élő csocsó, koncertek, a Felvi sátorban pedig hasznos előadásokat hallgathattok.

Azok a jelentkezők, akik megadták a telefonszámukat, sms-t kapnak arról, hogy mely szakon érték el a ponthatárt. E-mailt majd csak a besorolási döntésről kaptok, amelyet legkésőbb augusztus 5-ig töltenek fel az e-felvételi rendszerébe.

Ponthatárhúzás az eduline-nal

Az eduline-on egész nap követhetitek az eseményeket, beszámolunk a ponthatárokról, tudósítunk a budapesti Pont Ott Partiról. Megmutatjuk, melyek voltak a legnépszerűbb alap- és osztatlan szakok, a listát itt találjátok. Arról, hogy mire számíthatnak a tíz legnépszerűbb mesterképzésre jelentkezők, itt olvashattok, azt pedig, hogy hol volt huszonötszörös a túljelentkezés, itt találjátok. Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, mi lesz majd, ha felvettek, itt olvashattok fontos infókat.

Hogyan húzzák a ponthatárokat?

Azt, hogy milyen pontszámmal lehet bekerülni egy adott képzésre, a szakos kapacitás, illetve a jelentkezők száma és pontszáma dönti el: a ponthatár a kapacitásba utolsóként beférő felvételiző pontszáma lesz. Ha több szakot jelöltetek meg, először az első helyen rangsorolnak - ha oda nem kerültök be, a második képzésen ugyanakkor eséllyel indultok, és így tovább.

Annak a 41 szaknak a kivételével, amelyen 2015-ben központi ponthatárt húztak az állami ösztöndíjas képzésen, elvileg azok, akik beférnek a kapacitásba, és elérik a jogszabályi minimumponthatárt, támogatott formában tanulhatnak.

A szakos kapacitást a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az adott képzésnél nézhetitek meg. A minimumponthatár 2015-ben az alap- és osztatlan képzéseken 280 pont, amelyet az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s szakképesítésért járó többletpontokkal, de a más jogcímen járó pontok nélkül kell elérni. A felsőoktatási szakképzéseken 240 pont a limit, amelybe csak az emelt szintű érettségiért járó pontokat lehet beszámítani.

Felvételi 2015

A 2015-ös felvételi legfontosabb dátumai

Felvételi: ezekre a szakokra lesz a legnehezebb bekerülni

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb mesterszakokon?

Válthattok-e szakot már az első félévben?

Minden a 2015-ös felvételi pontszámításról 200+200+100

Felvételi: ezeken a szakokon huszonötszörös a túljelentkezés

Nyolc dolog, ami szigorúan tilos a ponthatárhúzás előtt

Ezt kell aláírnotok szeptemberben: minden a hallgatói nyilatkozatról

Kellemetlen meglepetés érheti a felvételizőket

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!