szerző:
Eduline

A pótfelvételi kiváló lehetőség azoknak, akiket nem vettek fel sehova, de nem szeretnének halasztani. Számos intézmény kínál még helyeket a pótfelvételin, de érdemes alaposan és gyorsan átgondolni, hova adjátok be a jelentkezéseteket, ugyanis a határidő rövid. Ehhez nyújtunk segítséget.

©

Már zajlik a pótfelvételi eljárás, és agusztus 7-én már le is zárul, így ha még nincs kész tervetek a jelentkezéssel kapcsolatban, ideje azonnali, de alaposan átgondt döntést hozni. Mivel csak egyetlen helyet lehet ilyenkor megjelölni, biztosra kell menni, és minden körülményt mérlegelve eldönteni, az eredményeitek tükrében vajon felvesznek-e a választott szakra. Ehhez szeretnénk nektek praktikus tanácsokkal segíteni.

Felvételi pontszámok

Aki érettségi után a felsőoktatást választja, bekerülhet alapképzésre, osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre is jelentkezhet. Szintén ezekre a szakokra nyerhető felvétel érettségivel a kezedben, ha a pótfelvételit választod (alapfilomával természetesen posztgraduális képzésre is lehet jelentkezni a póteljárás során). Szerencsére a pontszámítási szabályok is megegyeznek az általános felvételi eljárásban alkalmazottakkal, ami persze azt is jelenti, hogy bizony el kell mennetek az alkalmassági vizsgára, ha az adott szak megkívánja.

Érdemes tisztában lenni vele, pontosan milyen pontszámokra számíthattok, amihez a pontszámítás szabályainak részletes ismerete is szükséges.

Ha a kiválasztott szakhoz jól sikerültek a szükséges érettségi tárgyak, egyszerű dolgotok van: vagy összeadjátok a tanulmányi összpontszámotokat és az érettségi pontszámot, vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot. Ezzel szerencsére nem nektek kell bíbelődni, a felvételi eljárás során automatikusan a számotokra kedvezőbb pontszámítási módszert alkalmazzák.

Ha a kiválasztott szakhoz fontos tárgyakból rosszul sikerült az érettségi, az sosem jelent jót, de nem kell kétségbe esni. Ilyenkor a legjobb forgatókönyv az érettségi- és tanulmányi pontszám összeadása. Persze ez esetben is számít majd a fontos két tárgy érettségi eredménye, de nem akkora mértékben.

Mikre figyeljetek, ha pótfelvételire jelentkeztek?

A pótfelvételin elkövetett leggyakoribb hibákkal ha valahol, akkor az egyetemeken tisztában vannak. Megkértük Bakonyi Lászlót, a Zsigmond Király Egyetem főtitkárát, hogy segítsen az olvasóknak a legfontosabb praktikus tanácsokkal. Az egyetem idén 150-200 pótfelvételis jelentkezőre számítanak. A főtitkár a következőket javasolja a felvételizőnek:

1. Gondolja át, hol akar tanulni, hiszen csak 1 helyre lehet jelentkezni.

2. Figyeljen oda nagyon arra, hogy milyen szintű képzést jelöl be, mivel nincs lehetőség ezen javítani. Az elmúlt években többször előfordult, hogy egy jelentkező, akinek a felvételije sikertelen volt - mert nem volt meg a 280 pontja, ami az alapképzés minimuma - a pótfelvételiben véletlenül ismét az alapképzést jelölte meg a felsőoktatási szakképzés helyett - ahová 240 pont elég lehet -, így nem került felvételre a pótfelvételi eljárásban sem.

3. Az általános eljárásban közzétett ponthatárt el kell érni, annál kevesebb ponttal nem lehet bekerülni az adott képzésre.

4. Ha 2005 előtt érettségizett és olyan szakon szeretnek tanulni, ahol előírás az emelt szintű érettségi, ne felejtse el bejelölni a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára való jelentkezést, mert e nélkül nem vehet részt az emelt szintű érettségit kiváltó vizsgán. Figyeljen a tájékozódási lehetőségekre. A ZSKE például személyes tanácsadás keretében próbálja megmutatni a felsőoktatásba vezető utat.

Pótfelvételi régi érettségivel 

Ha a pótfelvételin olyan szakot jelölnétek meg, amihez szükség lenne emelt szintű érettségire, de vagy régi típusú érettségivel, vagy külföldi érettségivel jelentkeznétek, nem kell kétségbe esni. Lehetőségként léphet elő ilyenkor a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga, amit az intézmények szerveznek, amit külön kérni kell. Ez a lehetőség azok számára nem áll nyitva, akik már a kétszintű vizsgarendszerben érettségiztek.

Többletpontok

Összesen 100 többletpont szerezhető a pótfelvételi során is, amit a legtöbben emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával abszolválnak. Az emelt szintű érettségin legalább 45 százalékos eredményt kellett elérni, hogy megkaphassátok a vizsgánként legfeljebb 50, összesen maximum 100 pontot. Nyelvvizsgáért összesen 40 többletpont kaphat, pontosan ennyit ér egy felsőfokú (C1) komplex vizsga. Többletpont kapható még sport- és oktatási versenyeredmények után, releváns OKJ-s végzettség esetén, illetve esélyegyenlőség (hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermeknevelés) címén.

Gyakorlati vizsga

Fentebb már utaltunk rá, hogy a pótfelvételi eljárás során sem ússzátok meg a művészeti és sporttudományi szakok esetén általában előírt gyakorlati vizsgát. Erre az intézmények várhatóan a jelentkezési időszak lezárása után, tehát augusztus 7-től kerítenek sort, de minden intézmény esetén érdemes külön érdeklődni az intézmény honlapján. A gyakorlati vizsga nem pótolható, így ha biztosan tudjátok, hogy nem mentek el rá, érdemes inkább olyan szak után nézni, ahol nem kerül sor ilyesmire.