szerző:
Eduline

Egy komplett középiskolai osztály, a Milestone Intézet harminchárom végzőse került be idén az az oxfordi és a cambridge-i egyetemre.

Cambridge. Sok magyar diák jutott be az elitegyetemre
©

A Milestone Intézet szerint a kelet-közép-európai régió országai közül Magyarországon volt a legmagasabb a bejutási arány a két neves – a világ legjobb felsőoktatási intézményei között számon tartott – egyetemre.

A magyar diákok lekörözték az osztrák, a lengyel, a cseh, a román és a szlovák középiskolásokat is, 2015 és 2017 között ugyanis a magyar jelentkezők 26 százaléka, összesen 137-en kerültek be az oxfordi és a cambridge-i egyetem képzéseire – többen, mint ahányan Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából összesen. Vagyis a felvételi adatok alapján a régió országai közül nálunk a legmagasabb az egy főre jutó sikeres oxfordi és cambridge-i felvételik száma.

2015 és 2017 között a Milestone Intézet felvételizőinek 38 százaléka jutott be a két brit elitegyetemre. idén a milestone-os felvételizők körében 45 százalékos volt a bekerülési arány. A matematika, társadalomtudományi és természettudományi diszciplínák alá tartozó szakokra egyaránt kilenc-kilenc milestone-ost vettek fel, az intézet hat tanulója pedig művészeti és bölcsészettudományi szakokról kapott ajánlatot.

Ezt nem fogják megköszönni a magyar diákok - vagy minden marad a régiben?

Több mint egy év telt el a Brexit-népszavazás óta, de még mindig nem lehet tudni, hogy mire számíthatnak azok a magyar diákok, akik a jövőben valamelyik brit egyetemen szeretnének továbbtanulni. A kilépés nemcsak az EU-s országok külföldi diplomaszerzést fontolgató hallgatóinak, hanem a szigetország intézményeinek is fájhat: komoly hátrányba kerülhetnek az egyre élesedő globális felsőoktatási versenyben.